„A rossz tanárokat rúgták ki” - becsületet sértett a polgármester

-

Bűnösnek mondta ki a Veszprémi Járásbíróság a napokban Schwartz Béla ajkai szocialista polgármestert háromrendbeli becsületsértés miatt - írja a Magyar Nemzet.


„A szakmailag leggyengébb pedagógusokat bocsátották el" - ezt mondta egy iskola-összevonás kapcsán elrendelt elbocsátásokra magyarázatul az ajkai polgármester, amiért az érintetek beperelték. A Magyar Nemzet cikke szerint a "polgármester 2011 júliusában sajtótájékoztatót tartott, amelyen kifejtette: a település iskoláinak összevonása miatt szükségessé vált pedagóguslétszám-leépítés oka nem politikai volt, hanem kizárólag szakmai; a szakmailag leggyengébb pedagógusokat bocsátották el".


A városvezetőt és két újságírót emiatt az elbocsátottak magánvádas büntetőeljárásban vádolták meg becsületsértéssel. A bíróság megállapította, hogy „az érintett pedagógusok (akik egyben a feljelentők is) nem közszereplők, a településen köztudott tények alapján egyedileg beazonosíthatókká váltak, a polgármester velük szemben indokolatlanul használt foglalkozásukkal összefüggésben bántó, lealacsonyító, a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket a nagy nyilvánosság előtt".

Schwartz Bélát ezért háromrendbeli becsületsértés miatt összesen 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A két újságírót, mivel tényszerű tudósítást közöltek a sajtótájékoztatóról, felmentették.