A kurdok támogatják a női egyenjogúságot Szíriában

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

A női egyenjogúságról szóló rendeletet adott ki Szíria kurdok lakta régiójának önkormányzata. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) arról tájékoztatott, hogy a dokumentum szerint a nőknek és a férfiaknak magán- és a közélet minden területén egyenlőnek kell lenniük.


A vasárnap kiadott rendelet kimondja: a nőket ugyanolyan munkafeltételek és fizetés illeti meg, mint a férfiakat. Az állásfoglalás kitér arra is, hogy a lányoknak be kell tölteniük 18. életévüket ahhoz, hogy férjhez mehessenek, és nem szabad házasságra kényszeríteni őket. A rendelet megtiltja a többnejűséget és a becsületgyilkosságokat, továbbá a nők elleni erőszakot és a nők hátrányos megkülönböztetését. A dokumentum elfogadását követően a nők is örökölhetnek ezután, és tanúskodhassanak a bíróságon.

A rendelet sértés a dzsihadista Iszlám Állam számára, amely szélsőségesen diszkriminálja a nőket - mondta Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója. Úgy látja, a kurdok ezzel erősíteni akarják azon álláspontjukat, hogy ők egy „demokratikus kultúráért és a polgári jogokért kiálló csoport" Szíriában.

A kurdok 2013 óta küzdenek a dzsihadisták ellen Szíria északkeleti részén. A szíriai-török határon fekvő Kobaniért harmadik hónapja folyó harc lett szembenállásuk jelképe.

A kurd népcsoport a több mint három éve dúló szíriai polgárháború előtt a közel-keleti ország 23 milliós lakosságának 10 százalékát tette ki. Többségében az Irakkal és Törökországgal határos Haszaka tartományban élnek. A térség közel egymillió lakosából 70 százalék a kurdok aránya, mindössze 30 százaléknyi arab él itt. A kurdok autonóm önkormányzatát a damaszkuszi kormány nem ismeri el.