A külügy továbbra is az EU-t hibáztatja a vétója miatt

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a "brüsszeli bevándorláspárti politikusok" bújtatott jogalkotással próbálják kötelezővé tenni az ENSZ globális migrációs csomagját, amelyről korábban azt mondták, nem lesz kötelező.


Menczer Tamás kedden azt mondta, a migrációs csomagot kilenc uniós tagállam nem fogadta el, mégis minden uniós dokumentumban hivatkozási alapként akarják használni. Szerinte az uniós tagállamok és az Arab Ligához tartozó országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán Magyarország olyan dokumentumot nem támogatott, amelyben a migrációs csomag közös álláspontként volt feltüntetve.

Kijelentette: antidemokratikus a migrációs csomagot közös európai álláspontként feltüntetni, hiszen az uniós tagállamok egyharmada nem szavazta meg.

Az államtitkár közölte, az ENSZ migrációs csomagja nem megállítani, hanem megszervezni, legalizálni szeretné az illegális bevándorlást, ezért az összes dokumentum, amely erre a csomagra hivatkozik, ugyanezt a célt szolgálja. A magyar kormány ezzel nem ért egyet, Magyarország meg akarja állítani a migrációt, és ott szeretne segíteni, ahol a baj van.

Menczer Tamás szerint a magyar diplomácia elszigetelődése a bevándorláspártiak régi vágyálma, ezt a vádat "négy éve halljuk, és közben diplomáciai csúcsidőszakok követik egymást, ezért az elszigetelődésen Szijjártó Péter külügyminiszter mosolyogni vagy hangosan nevetni szokott."

Külpolitikai kérdésekben az EU csak akkor képviselhet közös álláspontot, ha az összes tagállam támogatja azt - így a magyar ellenkezés vétót jelent az EU és az Arab Liga között kötendő, egyebek mellett az illegális migráció megfékezését célzó egyezményben. Bár Magyarország mellett például Ausztria sem csatlakozott az ENSZ migrációs csomagjához, nem emelt vétót az Arab Ligával kötendő megállapodással szemben.