A külügy szerint összevissza beszél az osztrák kancellár

-


Magyarországnak nagyon határozottan vissza kell utasítania minden olyan vádat, amely azzal illeti az országot, hogy a bevándorlók kérdésének kezelése ügyében nem elegendő, amit tesz. Ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente mondta keddi sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente találkozott a budapesti osztrák nagykövetség ügyvivőjével, akit azt követően kérettek be, hogy Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn bírálta Magyarországot amiatt, hogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába.

Az államtitkár kijelentette: huszonnégy órán belül „már a második szövetséges és baráti ország kormányánál kell eljárnunk” amiatt, mert „minősíthetetlen kifejezésekkel illetik” Magyarország bevándorlási politikáját. Ezt ráadásul olyan országok teszik, amelyek Magyarországnál nagyságrenddel kisebb mértékben szembesülnek „azzal a rettenetes nyomással”, amelyet az illegális migráció jelent – mondta.

Szerinte az osztrák kancellár önmagával keveredett ellentmondásba, mert míg először azt sérelmezte, hogy Magyarország a határzárral túl szigorúan lép fel a bevándorlókkal szemben, utána azt mondta, túl enyhe a magyar szabályozás, mivel dokumentumok nélkül engedik utazni az embereket.

Magyarország azt szeretné, ha kritika helyett mindenki méltányolná „azokat az emberfeletti erőfeszítéseket, amelyeket a magyar hatóságok tesznek” azért, hogy az ideérkező illegális migrációs hullámot kezeljék. Elvárják minden szövetséges, baráti országtól, különösen a szomszédos államoktól, hogy Magyarországot tartsák tiszteletben, és ne ragadtassák magukat arra, hogy alaptalan vádakat fogalmazzanak meg vele szemben – tette hozzá.

Az államtitkár szerint azért is nehezen értelmezhetők az osztrák kancellár szavai, mert Ausztria egyoldalú lépéseket tett Magyarországgal szemben, amikor hétfő reggel „gyakorlatilag lezárták az Ausztriába vezető utakat”. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban Magyarország nem fogalmazott meg kritikát, mert Ausztria szuverén joga, hogy ezt megtegye – mondta.