A külügy adott ideiglenes útlevelet Tóásó Elődnek

Fotó: MTI/EPA/Martin Alipaz / MTI/EPA/Martin Alipaz

-


A Külgazdasági és Külügyminisztérium ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez - mondta Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar diplomácia nem csak Tóásó Elődnek, hanem minden olyan magyar állampolgárnak konzuli segítséget ad, aki bajba jutott.

Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

Korábban szó volt arról, hogy Tóásó Előd a családtagjaival – feleségével és az ő testvérével – utazik, akik bolíviai állampolgárok. Ha ők vízumkérelemmel fordulnak Magyarországhoz, a jogszabályok adta keretek között segítenek nekik, és bár Bolíviában nincs sem magyar nagykövetség, sem konzulátus, Spanyolországgal van vízumkiadási megállapodása Magyarországnak – magyarázta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Mario Tadiccsal a KKM nem áll kapcsolatban.

A miniszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.

Tóásót és horvát társát, Mario Tadicot a baptisták hozták ki pénteken Bolíviából Chilén keresztül, kalandos kimenekítéséről ebben a cikkünkben olvashat.