Alig férnek be a Kossuth térre a tüntetők - élő

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Az oktatáspolitika ellen demonstráltak tanári és más szakszervezetek, szülők, iskolaigazgatók a Parlament előtt. Megtelt a tér, Sándor Mária fehér szalagos megmozdulást kezdeményezett, az egyik szakszervezet általános sztrájkot lengetett be. Öt perc csönddel zárult a tüntetés. Szinte minden szónok kikérte magának Lázár "balhés" nyilakozatát. Percről percre tudósításunk a délután egykor véget ért rendezvényről.


12:59

Ostyáni János


12:55

Rovó Attila

Öt perc néma csöndet kér Sándor Mária a Szózat után a mikrofonban, úgyhogy most néma csendben áll a Kossuth tér, a tévéközvetítésben az eső kopogását, kósza köhögést, távoli szirénázást lehet hallani.


Isten áldjon, Magyarország – mondta a csend után Sándor Mária. A tüntetés véget ért.


12:46

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla

Rovó Attila

Galló Istvánné PSZ-elnök, a fő szónok jön. A kormány tönkretette az oktatást – indít. A nagy reform olyan rendszert hozott létre, amely megfosztotta a gyerekeket a tanulás, a pedagógusokat a tanítás szabadságától.


Ki kell mondani, a hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét. Ma már ők is látják, hogy nagy baj van, de még mindig próbálják menteni a menthetetlent, mondja.

Kedves barátaim, elfogyott a türelmünk. Azért vagyunk itt, hogy közösen kiáltsuk: nem hagyjuk! – mondja. Nem tűrjük, hogy félelemben tartsanak. Mutassuk meg, hogy nem félünk, nem tudnak egymás ellen fordítani minket.

Nem engedünk abból a követelésünkből, hogy a rendszerszerű átalakítás elkerülhetetlen. Nem elégszünk meg a hangulatjavító intézkedésekkel. Mi, pedagógusok mindaddig kitartunk, amíg a társadalom támogat minket, amíg „mellettünk vagytok”.

„Dakota” közmondást idéz: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla. Miniszterelnök úr! A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni” – mondja. A tömeg erre válaszul azt skandálja, hogy Orbán, takarodj!

Jön a Szózat, a szónoklatok véget értek.


12:44

Ostyáni János


12:43

Rovó Attila

Biciklivel jártunk, de nem toltuk túl. Ha azt hallottam, hogy az iskolában felállt a PÖCS, a hajam égnek állt. Pedig van, aki már a PÖCS-öt is becsben tartja. Régen tilos volt klikkesedni. Régen nem volt központi kísérleti tankönyv, Visegrád mégsem került át a Duna túloldalára – gyakorlatilag standuppal szórakoztatja a tömeget Fazakas Gergely szülő, hálás kacagás a jutalma.


12:23

Belengették a sztrájkot

Rovó Attila

Mendrey László, a PDSZ elnöke jön. Idézi Orbán nyilatkozatát, miszerint külső erők által gerjesztett ez a tiltakozás. Hangos pfujolás, „Orbán, takarodj!”. Mendrey azt mondja, valóban van külső erő, itt lakik a Parlamentben – Orbán maga. „Nem érti, hogy ami történik, az szürreális időutazás a múltba. Azt hiszi, neki sikerül az, amibe minden elődje belebukott. Ő is bele fog” – mondja. Újabb utalás a „balhéra”.


A sikerpropaganda bukni látszik, az elégedetlenség körbeér, mondja. Orbán nem gondolta, hogy gyerekeink jövőjéért kezet nyújtunk egymásnak, nemet mondunk a jövő ellopására.

„Gyermekeink álmát nem szakszervezeti vezetők, nem egyesületi és közalkalmazotti tanácsi vezetők, pártvezetők fogjuk megóvni, hanem mi itt mindannyian. Ha kell, elmegyünk a végsőkig, ha kell, közös sztrájkbizottságba hívunk titeket, munkabeszüntetésre, tiltakozásra, mert úgy tűnik, másképp nem megy” – jelentette be Mendrey.

„Ehhez mindenkire szükség van. Marha sok dolgunk van, kezdjünk hozzá!” – zárta beszédét.


12:15

Rovó Attila

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó tanára következik. Tőlük indult a tiltakozási hullám. Magyar népmesét mond. Két képzeletbeli főszereplő történetét meséli el, a közoktatás helyzetén ironizál.


12:12

Ostyáni János

Palkovics László

Palkovics László oktatási államtitkár közben sajtótájékoztatót tartott az Emberi Erőforrások Minisztériumában „Reagálás a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett tüntetésre” címmel


12:09

6 százalék

Rovó Attila

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ostorozza a Kliket. Miért nincs lehetőségem fejleszteni? Miért kell egy csomag papírért könyörögni? Év közepén megy nyugdíjba két tanár, a státuszukat zárolták, nem lehet helyettük senkit felvenni, pedig érettségiző diákjaik vannak – mondja.


Függetlenséget, a GDP 6 százalékát követeli az oktatásnak. (2013-ban ez 4 volt.)


11:57

Fekete-fehér szalag a „diktatúra ellen”

Rovó Attila

Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” béremelést sürget. A meg nem becsült kisemberek az ország motorjai. Mi most mindannyian ugyanazt akarjuk, az ember megbecsülését. Az ember legyen az érték!


„Lázár szerint ne balhézzunk, és fizetett emberek állnak mögöttem. Hát nem, ti álltok mögöttem” – mondja. Eddig egyébként minden beszédben előkerült Lázár János „balhés” nyilatkozata.

Ha a gyereketek műtétje elmarad eszközhiány miatt, akkor jusson eszetekbe, hogy van, aki szerint ez európai színvonalú egészségügy – mondja.

Mindenkit felszólít, hogy tűzzön egy fehér szalagot a fekete mellé, és üzenje feketén-fehéren, hogy „nem engedünk a diktatúrának”.


11:54

Hányan lehetnek?

Schultz Antal

Az Alkotmány utcában a Kozma Ferenc utcáig áll a tömeg, a metró felé az egész teret tölti ki a tömeg úgy, hogy a füvön is állnak. A másik oldalon, a tér északi felén a villamossínekig állnak az emberek.


11:49

Rovó Attila


11:44

Maffia, maffia!

Rovó Attila

Orbán, takarodj! - zúg a tömeg a második szónok után.


Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára következik. Az egész közszféra képviselteti magát, mondja. A szféra pénztelenségéről beszél. Tárgyaljunk, miniszter úr, mert lenne miről. Például a lopásról.

Maffia, maffia, skandálják.


11:35

Rovó Attila

Szűcs Viktória, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete: „Eddig és ne tovább! Amihez a Fidesz-KDNP hozzányúl, azt vagy ellopják, vagy tönkreteszik. Ha most nem állítjuk meg őket, dédunokáink is viselni fogják a következményeket.” „Nem hagyjuk!” – zúg fel a tömeg. „Stadionok épülnek, miközben a sérültekre a Taigetosz vár” – mondja Szűcs arra, hogy a korai fejlesztést elvették a bölcsődéktől. 30 százalékos béremelést követel.


11:35

Ostyáni János

pedagógus tüntetés, tanártüntetés, Kossuth tér


11:24

Kezdődnek a beszédek

Rovó Attila

Varga Andrea, Autonóm Területi Szakszervezet: „Miskolcról jöttem” – mondja többször is, erre fűzi fel a mondanivalóját. A nyomorról beszél, és arról, hogy a kormány nem tesz semmit ellene. Köszöni a civilek és a tanárok bátorságát. „Oda jutottunk, hogy ehhez bátorság kell. De itt vagyunk. Olyan sokan vagyunk, talán ennyi embertől még nem érkezett válasz egy nemzeti konzultációra sem, úgyhogy tartunk egyet” – mondja. Fideszes mondatokat idéz – meg lehet élni 47 ezerből, akinek semmije sincs, az annyit is ér.


11:18

Provokátortól tartanak

Rovó Attila

A műsorvezető legalábbis erre figyelmeztet, és mindenkit arra kér, ne reagáljon, ha ilyesmit tapasztal. A szoborról pedig a rendőrség kérésére másszanak le, mert balesetveszélyes, hangzik az újabb közszolgálati közlés.


11:17

Ostyáni János

pedagógus tüntetés, tanártüntetés, Kossuth tér


11:15

Rovó Attila

Stadionok helyett tornatermeket, kisvasút helyett tanszereket – olvasható egy transzparensen, amelyet az ATV élő közvetítése jó hosszan mutat. A műsorvezető szerint az ég is a magyar oktatást siratja – utal ezzel a zuhogó esőre.


11:08

Csúszás lesz a tömeg miatt

Schultz Antal

Annyian érkeznek folyamatosan, hogy egyszerűen nem férnek be az emberek a tervezett 11 órára a Parlament elé. Három irányból hömpölyög a tömeg, pedig már így is nagyon sokan vannak. Másfél percenként kérik arra a tömeget, hogy kicsit jöjjenek beljebb, hogy a többiek is beférjenek. 11.16-os kezdést ígérnek.


Tudósítónk eddig egy pártszimbólumot, egy MSZP-s esőkabátot látott.


11:07

Rovó Attila

pedagógustüntetés, tanártüntetés, Jászai Mari tér, Budapest


11:07

Rovó Attila

A készülődésről itt, a menet elindulásáról a Kossuth térre itt olvashatja korábbi hírünket.


11:07

Rovó Attila

pedagógustüntetés, tanártüntetés, Jászai Mari tér, Budapest


10:44

Rovó Attila

pedagógustüntetés, tanártüntetés, Jászai Mari tér, Budapest, Galló Istvánné


10:01

1 igazgató, 1 tanár, 1 szülő, 1 diák, 6 szakszervezetis, Sándor Mária

Rovó Attila

Reméljük, semmi poént nem lövünk el azzal, hogy eláruljuk a forgatókönyvet, amit a szakszervezet előzetesen közölt:


Galkó Balázs elmondja Király Gábor: A rögök című versét, aztán jönnek a szónokok, összesen 11-en:

Varga Andrea – Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke, Szűcs Viktória – Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke, Boros Péterné – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára, Sándor Mária – Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT), Csóti Csaba – Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke, Pukli István – Budapest, Teleki Blanka Gimnázium, igazgató, Pilz Olivér – Herman Ottó Gimnázium Miskolc, tanár, Mendrey László – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke, Dávid Gyula Márton – diák, Fazakas Gergely – szülő, Galló Istvánné – Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke.

A tüntetés a tervek szerint 12.30-ig tart.


09:47

Rovó Attila

Ha valaki nem érti, mi a baj a Klik-kel, csak olvassa el ezt a szegedi szösszenetet.


09:32

Liberálisok is mennek

Rovó Attila

„Nem »balhézni«, hanem tüntetni megyünk ma, a Magyar Liberális Párt kiáll a tüntető pedagógusok mellett, a párttagok, aktivisták ma kinn lesznek a Kossuth téren” – írták egy sajtóközleményben, amelyben hosszan bírálták az Orbán-kormány oktatáspolitikáját.


09:29

Egy kis közvélemény

Rovó Attila

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából kutatta ki, hogy „a tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel. A követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, a tanárok túlzott terhelését, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának. A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala.


Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.”


09:28

Az Együtt már bejelentkezett

Rovó Attila

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a ma 11 órakor kezdődő Kossuth téri pedagógustüntetésen az Együtt politikusai közül részt vesznek: Szigetvári Viktor elnök, Juhász Péter és Pápa Levente alelnökök, valamint Hajdu Nóra, Szelényi Zsuzsanna, Komáromi Zoltán és Pataki Márton elnökségi tagok” – írta a párt egy sajtóközleményben.