A korrupcióellenes hivatal "tisztára mosta" a malajziai kormányfőt

-

Aki meg a felelősségre vonását követelte, már nincs a helyén, vagy nem létezik – mint több újság. A szóban forgó cég adóssága közben 15-szöröse az „adományokból” kapott pénznek.


A malajziai korrupcióellenes hivatal bejelentette, hogy a kormányfő magánszámláira utalt közel 700 millió dollár (több mint 196 milliárd forint) „adomány”, és semmi köze a miniszterelnököt fenyegető hatalmas sikkasztási botrányhoz.

Najib Razak malajziai kormányfőre több éve nyomás nehezedik: azzal gyanúsítják, hogy közpénzeket tulajdonított el a 2009-ben történt hatalomra lépése után röviddel létrehozott 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami vállalat révén.

Júliusban egyre többen követelték a kormányfő lemondását, miután a The Wall Street Journal című amerikai napilap megírta: malajziai nyomozók feltárták, hogy közel 700 millió dollárt utaltak át az 1MDB-vel kapcsolatban álló közhivatalok, bankok és cégek Najib személyes számláira.

A korrupcióellenes hivatal hétfő este kiadott közleménye szerint az összeget valóban átutalták Najib számláira, de az nem volt kapcsolatban az 1MDB-vel, hanem meg nem nevezett adományozók hozzájárulása volt.

A kormányfő, valamint a 11 milliárd dolláros (több mint 3 ezer milliárd forintos) adósságot felhalmozó 1MDB tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Najib a múlt héten menesztette az 1MDB botrányával kapcsolatban magyarázatot követelő Muhyiddin Yassin miniszterelnök-helyettest és a kormány több más tagját.

Abdul Gani Patail főügyészt, aki szintén részt vett a Najib feltételezett korrupciós ügyeiben folyó nyomozásban, ugyancsak leváltották. A botrányról beszámoló két napilap, illetve hírportál működését is felfüggesztették.