A kormány viszi a menekülteket busszal a határig

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ezt jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs ülése után. Az a cél, hogy az ország közlekedése ne bénuljon meg.


A Keleti pályaudvarhoz és az M1-es autópályára is buszokat vezényelnek, és felajánlják a menekülteknek, hogy a buszokkal Hegyeshalomhoz viszik őket. Nem kötelező felszállni.


Mint a miniszter elmondta, ez nem jelenti azt, hogy át is mehetnek a határon, hiszen sem az osztrákoktól, sem a németektől nem kaptak eddig választ arra a mai nap folyamán többször is feltett kérdésükre, hogy hajlandók-e fogadni a menekülteket. Ezért ideiglenes tartózkodási ponthoz viszik őket és azt kérik tőlük, hogy a közlekedés és élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány felajánlott segítségét.

Lázár hangsúlyozta, hogy nem tudnak tovább várni, a mostani kaotikus helyzetet pedig Németország okozta azzal, hogy „meghívta” a menekülteket, de aztán meggondolta magát, a menekültek viszont közben ellepték a Keleti pályaudvart. Magyarország semmilyen segítséget nem kapott sem a németektől, sem az osztrákoktól, sem uniótól a krízis kezelésére – mondta Lázár.

Körülbelül száz buszt küldenek majd a menekültekért, de senkit nem kényszerítenek, hogy fel is szálljanak rá; ez csak egy lehetőség, de mindenkit megpróbálnak rábeszélni, hogy vegyék igénybe a kormány segítségét.

Lázár rengetegszer elismételte, hogy veszélybe került a vasúti és a közúti közlekedés biztonsága az országban, mert az M1-esen gyalogló 1200, és a vasút mentén vonuló 300 migráns gyakorlatilag megbénítja Nyugat-Magyarországot. Mint mondta, éjjel az ország összes rendőre szolgálatban lesz, ha pedig az osztrákok nem engedik be a menekülteket, a Vámosszabadi tábor a menekültek rendelkezésére áll.

Élő közvetítésünket itt olvashatják.