A kormány igazoltnak látja a fellépését a Norvég Civil Alap ügyében

-

Több szervezet megszűnt, vagy kisebb szabálytalanságot talált a működésében a Kehi. Az nem derült ki, hogy ezeknek a fejleményeknek köze van-e ahhoz, hogy norvég civil támogatásokra kormányzati össztűz zúdult.


A Kehi a Miniszterelnökség utasítására kezdte el a Norvég Alap szervezeteinek a vizsgálatát, melynek végén több szervezetet feljelentett. Azonban, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a most lezárult ügyészségi vizsgálat csupán adminisztrációs hibákat tárt fel a norvég pénzeket felhasználóknál.


A Kehi közleménye szerint azonban a vizsgált hét, a norvég alapból támogatott civil szervezettel kapcsolatban kezdeményezték az ügyészség törvényességi ellenőrzését. Ezek közül az ügyészség a Föld Napja Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány esetében megállapította, hogy „működésük nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak", ezért a Civil Kollégium Alapítvány esetében felhívással, a Föld Napja Alapítványnál pedig jelzéssel intézkedett a törvénysértések megszüntetése iránt. A Szivárvány Misszió Alapítvány maga szüntette meg a jogszabálysértést azután, hogy tudomást szerzett az ügyészség vizsgálatáról. Az egyik alapítvány azzal vétett szabálysértést, hogy a honlapjára nem tette fel a 2012-13-as beszámolókat.

Emellett a Magyar Teleház Szövetség Egyesület és az Erdei Iskola Alapítvány ténylegesen nem működtek, ezért az ügyészség kezdeményezte a megszüntetésüket. A már a vizsgálat megkezdését megelőzően is inaktív Kurt Lewin Kulturális Alapítvány az Előítéletek Csökkentéséért pedig maga kezdeményezte megszűnésének megállapítását, miután értesült az ügyészség vizsgálatáról.

A hetedik vizsgált szervezetről, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesületről pedig kiderült, hogy időközben elvesztette a közhasznú jogállását, így esetében az ügyészség nem is vizsgálta a kérdéses szabálysértéseket.

Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a VS.hu-nak elmondta: a tény, hogy a hét vizsgált szervezet mindegyike vagy megszűnt, vagy nem felelt meg teljes mértékben a jogi előírásoknak, azt mutatja, hogy a norvég pénzek szétosztása nem elég körültekintően folyt, az Ökotárs konzorcium nem elég felelősségteljesen látta el a feladatát. A helyettes államtitkár arra is szeretne választ kapni, hogy mi lesz az így elsüllyedt pénzekkel, ki fog azokkal elszámolni.

A Kehi korábban hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt tett feljelentést, ám Csepreghy szerint azt, hogy ezek a vádak helytállónak bizonyulnak-e még nem lehet tudni, hiszen azok ügyében a rendőrség, és nem az ügyészség nyomoz.

A norvég kormány által felkért független könyvvizsgáló nem talált lényegi kifogásolni valókat a Norvég Civil Alap működésében.