A kormány és az ellenzék kampánya egyaránt eredményesnek tűnik

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Három nappal a népszavazás előtt még nem lehet megjósolni, hogy érvényes lesz-e a voksolás. A legfrissebb közvélemény-kutatás nagyon billegő eredményt mutat: 51 százalék állítja az, hogy elmegy és érvényes szavazatot ad le vasárnap. A kormány „nem” szavazatra buzdító kampánya és az ellenzéki bojkottfelhívás egyaránt eredményesnek tűnik.


A fő kérdés, vagyis hogy érvényes lesz-e kvótanépszavazás, továbbra sem dőlt el, és úgy tűnik, azt megalapozottan megjósolni most már nem is lehet vasárnapig – írja az Index. A közvélemény-kutatásokban jelzett szavazási hajlandóság alapján akár az érvényesség, akár az érvénytelenség elképzelhető. Az utolsó napok eseményei és kommunikációja döntő lehet az eredmény szempontjából. Az Index és a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint az utóbbi hetekben egyszerre nőtt a nemmel szavazók aránya és azoknak a száma, akik távol akarnak maradni a népszavazástól. Hatásos tehát a kormány és a Fidesz kampánya, de a baloldali ellenzék távolmaradásra biztató kommunikációja is.

Most az emberek 53 százalék gondolja úgy, hogy elmegy vasárnap, és közülük 51 százalék érvényes szavazatot kíván leadni. A nemek fölénye már eddig is kiugró volt, de az elmúlt hetekben egy kicsit még nagyobb lett. Az elmúlt egy hónapban 37-ről 43 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik úgy tervezik, hogy október 2-án megjelennek az urnáknál, és nemmel voksolnak.


Győz a nem

Ezek alapján a nemek szinte biztos, hogy 90 százalék feletti győzelmet fognak aratni. Ennek az is az oka, hogy változott a kormány bevándorláspolitikájával szemben állók „szavazási taktikája”, a korábbi zavar után egyre inkább átment a bojkottfelhívás. Ezt mutatja, hogy augusztus vége óta 19-ről 23 százalékra emelkedett a népszavazástól távol maradók aránya, miközben 5-ről 2 százalékra csökkent a kormányzati kvótakérdésre igennel válaszolók aránya.

Továbbra sem tűnik viszont népszerűnek az érvénytelen szavazat. Csak 2 százalék tervezi, hogy vasárnap szándékosan érvénytelenül ikszel, firkál vagy üresen hagyja a lapot. Az igazi kérdés azonban az, hogy meglesz-e az érvényességi küszöb, az ehhez szükséges 50 százalék plusz egy érvényesként elfogadott szavazat. Erre azonban nincs határozott válasz.

A most mért 51 százalék bőven hibahatáron belül van, de ennél is fontosabb, hogy a közvélemény-kutatások általában is a tényleges viselkedést mérik a legnehezebben. A mért részvételi hajlandóság szinte mindig magasabb a valóságos elmeneteli szándéknál, nem ritkán akár 10 százalékponttal vagy akár annál is többel. Ha ez most sincs másként, akkor nagyon könnyen lehet, hogy érvénytelen lesz a kvótanépszavazás.

A szeptember végi kutatás szerint minél kisebb településen él valaki, annál valószínűbb, hogy nemmel szavaz a kvótára: a budapestiek nem egész harmada, a falvakban élőknek viszont a többsége ezt tervezi. A bojkottálók tábora a fővárosban messze a legnagyobb.