A kormány benyújtotta az Uber-törvényt

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A tiltott személyszállítást végzőktől hat hónapra is elvehetik a jogosítványt.


A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló törvényjavaslatot, amelyet tárgysorozatba vett az Országgyűlés.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a kormány által a múlt héten megtárgyalt szigorító intézkedések változatlan formában kerültek bele a törvényjavaslatba.

Hozzátette, hogy az Országgyűlés még a tavaszi időszakban, azaz június 13-áig szavaz a javaslatról, amely a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, vagyis várhatóan még a nyár folyamán.

A törvényjavaslat egyik célja annak biztosítása, hogy az egyéb megelőző hatósági intézkedések eredménytelensége esetén akadályozza meg a jogellenesen működő taxi vagy taxijellegű diszpécserszolgáltatásokhoz való internetes hozzáférést – tartalmazza a jogszabálytervezet indoklása. Ennek megfelelően az illetékes kormányhivatal elrendelheti a jogellenes szolgáltatás végzéséhez hozzáférést biztosító vagy a szolgáltatást közvetlenül népszerűsítő honlap blokkolását 365 napra.

A internetes elérhetőség blokkolásának végrehajtásáról – a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejáték-honlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gondoskodna.

A javaslat szerint az engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatás esetén a járművezetőt 9 büntetőponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 pontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.