A korábban elítélt, mégis priusz nélküli polgármester nyert Bödeházán

-

Ezúttal is szoros eredmény alakult ki a zalai Bödeházán, ahol négy évvel ezelőtt háromszor kellett megismételni a polgármester-választást először szavazategyenlőség, majd a jogszabályok többszöri megsértése miatt.


Ezúttal 41 választópolgár adhatta le szavazatát a szlovén határ menti településen, és 40-en szavaztak is: 21 vokssal Büki László (független), a települést már 2002 óta vezető polgármester nyert, míg kihívója, Káldi Lászlóné (független) 19 szavazatot kapott.

A kistelepülésen a 2010-es önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki, a két jelölt akkor ugyanaz volt, mint idén. Az egyenlőség miatti eredménytelenség következményeként azonban ismételni kellett a polgármester-választást, ráadásul háromszor, mert olyan sok új lakó jelentkezett be a faluba, hogy az jelentősen befolyásolta az eredményeket, ezért azokat meg kellett semmisíteni.

A 2010. októberi választáson még 47 lakosú falu névjegyzékében 2011 januárjában már 84-en szerepeltek, február elején 73-an, míg az utolsó, végül eredményes február végi szavazáson 66 állandó lakost sorolt fel a lista. A polgármesteri tisztséget a negyedik voksoláson is Büki László nyerte el 33 szavazattal, Káldi Lászlóné akkor 29 voksot kapott.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság még a 2011 januárjában tartott voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított Bödeházán. A nyomozás végül vádemeléssel zárult, Büki László, illetve további 28 ember került a vádlottak padjára a tömeges bejelentkezések kapcsán közokirat-hamisítás miatt.

A Lenti Városi Bíróság 2011 decemberében hozott jogerős ítéletével bűnösnek találta a polgármestert 21 rendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, mert 21 rokonának, ismerősének írta alá a lakcímbejelentőjét, hogy az időközi választáson szavazni tudjanak. A polgármesternek ezért 275 ezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie, két további vádlott társát - akik szintén több embernek tették lehetővé, hogy az otthonukba bejelentkezzenek - szintén pénzbüntetésre ítélték, míg a vádlottak többségét próbára bocsátották.

Miután a büntető törvénykönyv rendelkezései szerint jogerős pénzbüntetés esetén mentesül az elítélt a hátrányos jogkövetkezmények alól, Büki László ezért büntetlen előéletűnek minősült, így megtarthatta polgármesteri pozícióját, most pedig újra indulhatott, és nyert.