A költségvetés bőkezűségéről és szűkmarkúságáról beszélt Kósa

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

A honvédség biztosan több pénz kap jövőre, a bürokrácia azonban állítólag kevesebbet.


A bankok elszámoltatásának költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, amelynek tervezete már nagyjából elkészült, de a vitája a hétfő-keddi kormányülésen kezdődik - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és országos kampányfőnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a NATO-vállalások hosszú távú megtervezése is kulcskérdés, hiszen 0,75 százalékról 2 százalékra kell emelni a 10 év alatt a honvédelmi kiadásokat. (Ez a honvédelmi költségvetésnek összességében mintegy 350 milliárd forintos bővülését jelenti, amit ha arányosan osztunk el a 10 év között, akkor jövőre 30-40 milliárd forint pluszt is elvihet.)

Kósa szerint foglalkozni kell azzal a deregulációs tervvel is, amelynek eredményeképpen a GDP-arányosan 10 százalékos, "bürokráciára költött pénz" a felére csökken. (Ez viszont már hatalmas tétel, megközelíti az 1500 milliárd forintot, bár azt nem tudni, ebből mennyi jutna 2015-re.)


Kósa Lajos jelezte: a közigazgatási reform folytatása is kulcskérdés, mivel felálltak az új intézményfenntartó rendszerek - például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) -, de ezek munkáját össze kell hangolni, ésszerűsíteni kell. (Az elmúlt hónapokban már pedzegették, hogy mégis túlközpontosították az iskolák irányítását, amin érdemes enyhíteni, és esetleg a kormányhivatalokon keresztül változtatni a vízfejűségen.)