A Klik helyett az NGM lesz a szakképző iskolák fenntartója

-

Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től, például ekkor kerülnek a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába.


A kormány döntése alapján július 1-től mintegy háromszáz, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába - közölte korábban a gazdasági tárca.


Ezzel kapcsolatban a köznevelési államtitkárság az MTI kérdésére közölte: egy lényeges módosítást tartalmazott a Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, bevezette a köznevelési intézmények elnevezései közé a szakképzési centrum megnevezést. Ez a rendelkezés már 2015. június 15-én hatályba lépett. A szakképzési centrumokra a szakképző intézmények hatékonyabb, összehangoltabb működése, az erőforrások hatékonyabb közös felhasználása érdekében van szükség – közölte az államtitkárság. A korábbi szakképző iskolák a szakképzési centrumok tagintézményeiként működnek tovább, de a centrumokban szakközépiskolai, kifutó jelleggel gimnáziumi, továbbá szakiskolai és speciális szakiskolai képzés is folyhat.


Nem a szakképzés átszervezésével kapcsolatos, de július 1-jétől hatályba lépő változás: a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló Emmi-rendelet módosítása, amely a tankönyvtámogatáshoz szükséges tanulói igénylőlapot érinti.