A kirgiz TEK zaklatja a Freedom House-t

-

Olyan helyen zaklatták fel állítólag a kisebbségeket, ahol nem is kérdőíveztek.


Etnikumok közti feszültség szításával vádolják Kirgizisztánban a Freedom House jogvédő szervezetet. A kirgiz TEK, a GKNB szeptember 26-án tartott házkutatást a szervezetnél. Vitték a számítógépeket, fénymásolókat és az iratokat is. Az okot a jogvédők által támogatott helyi szervezet Jalal-Abad és Batken megyékben végzett, a kisebbségi jogok tiszteletét vizsgáló felmérés volt. A GKNB kihallgatta a Freedom House alkalmazottait és a felmérést végző civil szervezet munkatársait is.

A nyomozást a kirgizisztáni tudományos akadémia szakértői véleményére és Osh városából származó panaszokra hivatkozva indították meg.

A Freedom House közleményében elutasította a vádakat. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Osh városból származó bejelentések legalábbis gyanúsak, mivel a kifogásolt kérdőívet nem terjesztette a városban partnerszervezetük. A FH által kikért szakértői vélemény is nélkülözi a határozott állításokat.

A Freedom House megtámadta az eljárást a bíróságon, ám keresetüknek nem adtak helyet, annak ellenére, hogy a bíróság is megállapította, hogy voltak szabálytalanságok az ügyben. A szervezet fellebbez.