A királynő nem hisz a bosszúban

Fotó: POOL / JOHN STILLWELL

-

II. Erzsébet hagyományos karácsonyi beszédében közvetlenül nem utalt az idei terrortámadásokra, de hangsúlyozta, hogy a kereszténység üzenete nem a bosszú és az erőszak, hanem a szeretet.


Az idén a világnak többször is a sötétség pillanataival kellett konfrontálódnia, de karácsony idején különösen igaz a mondás, hogy jobb meggyújtani egy gyertyát, mint átkozni a sötétséget – hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó.

Az életének 90., uralkodásának 64. esztendejében járó II. Erzsébet királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Karácsonyi üzenetét – más nyilvános megszólalásaival ellentétben – mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül. Idei beszédében – a sötétség pillanatainak többszöri felemlítésével, bár konkrétumok nélkül – egyértelmű utalásokat tett az év során elkövetett súlyos terrorcselekményekre. Kijelentette ugyanakkor: az év e szakaszában világszerte milliók gyújtják meg a remény fényeit, amelyek mindig diadalmaskodnak a sötétség felett.The Christmas Broadcast 2015

In this year’s Christmas Broadcast, also known as ‘The Queen’s Speech’, Her Majesty reflects on the year’s events, and encourages us to be grateful ‘for all that brings light to our lives’. A very Merry Christmas to all our followers!

Posted by The British Monarchy on Friday, December 25, 2015

A brit uralkodó Jézus születésének történetét felidézve ugyancsak egyenes utalást tett az európai menekültválságra, jóllehet szintén konkrétumok említése nélkül, mivel a törvényerejű brit szokásjog alapján aktuálpolitikai kérdésekben nem nyilváníthat véleményt nyilvános megszólalásaiban. II. Erzsébet királynő kijelentette: Jézus születésének körülményei távolról sem voltak ideálisak, ám még ennél is rosszabb következett, mivel a családnak menekülnie kellett hazájából.

Az uralkodó szerint nem meglepő, hogy a történet ma is világszerte élénken él a keresztények gondolkodásában. Hozzátette: jóllehet üldöztetést szenvedett, és rövid életét kényszerűen szülőhelyétől távol töltötte, Krisztus ma is érvényes üzenete azonban nem bosszúra és erőszakra ösztönöz, hanem egyszerűen arra, hogy az emberek szeressék egymást. „Ezt az üzenetet nem könnyű megfogadni, de nem is szabad tőle visszariadni” – fogalmazott a királynő.

II. Erzsébet könnyed utalást tett arra is, hogy jövőre betölti 90. életévét, és népei nagyszabású megemlékezésekkel készülnek a jeles születésnapra. Az uralkodó kijelentette: 2016 sűrű év lesz, és figyelmeztették, hogy egynél vagy kettőnél több alkalommal fogja hallani a Happy Birthday kezdetű születésnapi üdvözlő dalt. Nagy-Britannia világraszóló rendezvénysorozattal készül az évfordulóra.