A Jobbik végleg kiütheti a Fideszt Tapolcán

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak Tapolcán. Megválasztják az áprilisban országgyűlési mandátumot szerző jobbikos Rig Lajos utódját, valamint eldől az is, hogy melyik pártnak lesz többsége a tapolcai képviselő-testületben.


Tapolcán két egyéni választókerületi képviselőt is választanak. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert a térség korábbi jobbikos képviselője és jelenlegi polgármestere, Dobó Zoltán lemondott a képviselőségről.

Az 5. számú választókerületben a jobbikos Rig Lajos utódját kell megválasztani. A Fidesz mindkét körzetben független jelöltet támogat.

A tapolcai választás tétje, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben, amelyben jelenleg öt fideszes, három jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik.

A településen korábban többször is a Fidesz nyert. Tavaly azonban jobbikos polgármestert választottak, áprilisban pedig a Jobbik itt aratta első egyéni parlamenti győzelmét.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. Az a jelölt nyer, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, függetlenül a megjelentek számától.