A Jobbik alelnöke a határon szembesült azzal, kitiltották az országból

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Szávay Istvánt három évre tiltották ki Romániából. Korábban is hasonlóan jártak el vele szemben, akkor egy évre szólt a tiltás.


A politikus a közleménye szerint március 8-án este szeretett volna Erdélybe utazni, hogy részt vehessen a Székely Szabadság Napján. A rendezvény előtt három helyen tartott volna sajtótájékoztatót, emellett lakossági fogadóórákat és különböző találkozókat is szervezett.


Csaknem félórás várakoztatás után viszont az ártándi román határőr közölte, nem engedheti tovább, mert három évre kitiltották az országból. A határőr szerint ez a döntés 2015. október 21-e óta érvényes. A kitiltása konkrét okát a politikus nem tudja. 2014-ben is kitiltották, de akkor csak egy évre. Amiatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A mostani eljárást is felháborítónak tartja.

2014-ben Szávayt három társával együtt tiltották ki Romániából: Zagyva György Gyula, valamint Tyirityán Zsolt, a Betyársereg tagja, és Mikola Béla, az Új Magyar Gárda tagja sem léphette át a határt. Az indoklás az volt, hogy ezek az emberek olyan szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, melyek veszélyeztetik Románia nemzetbiztonságát és közrendjét.