A Hungexpo-telken 10-20 kiló azbesztcement szóródott szét

Fotó: Mudra László

-

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége nem porlódó azbesztcementes csövet és palát talált a városligeti volt Hungexpo–telken – tudatta a szervezet a VS.hu-val. A palából 1-2 köbméter került a bontási törmelékbe, ezt elkülönítették, összesen 10-20 kiló azbesztcementes törmelék pedig szétszóródott. Van még ott 15 köbméter azbesztpala, de azt még nem bontották el.


A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége (MASZ) egy héttel ezelőtt vett mintát a Városligetben, a volt Hungexpo-telken, ahol két kivétellel minden épületet lebontottak az elmúlt hetekben. A MASZ annak köszönhetően került a helyszínre, hogy a Ligetvédők július 22-én eltorlaszolták az utat reggel 7-kor az építési törmeléket szállító teherautók előtt. Azt követően engedték útjukra az öt járművet kora délután, hogy a MASZ elnöke, Borsody Gábor (címlapképünkön) előzetesen úgy nyilatkozott: kevés a valószínűsége, hogy azbesztpor került a levegőbe a bontás során.

Vizsgálatuk eredményeiről – a VS.hu megkeresésére – az alábbiakat közölte a MASZ elnöke:


„A vizsgálat tárgyát képező területen szórt, porlódó azbeszt jelenlétét kizártuk.

  • A bontást végző kivitelező cég körülbelül 15 köbméter azbesztpala bontásához előzetes engedélyt kért a területileg illetékes kormányhivataltól, ennek bontása azonban a vizsgálat időpontjáig még nem kezdődött el, ezért azbesztszennyeződés sem történt.
  • Az épület gépi bontása során néhány folyóméter, előzetesen nem beazonosítható, vélhetően a falakba beépített, nem porlódó azbesztcement cső belekeveredett a bontási törmelékbe.
  • A bontási területen becslésünk szerint mintegy 500-1000 köbméter vegyes bontási törmelék keletkezhetett, és ehhez képest maximum 10 - 20 kilogramm azbesztcement-törmelék szóródott szét – jellemzően egy kétszer 10 négyzetméteres területen. A törmeléket nedves állapotban találtuk, kiporzás nem volt tapasztalható.
  • Az épület gépi bontása során 1-2 köbméter előzetesen be nem azonosított, nem porlódó síkpala belekeveredett a bontási törmelékbe. A projekt műszaki ellenőre az érintett, körülbelül 30 négyzetméteres területet körbekeríttette, a munkavégzést ezen a területen azonnal leállította,


a bontási törmelék elszállítását a bekerített területről megtiltotta.

Komáromy Gergely, a vegán ligetvédők vezetője tanácsot kér a MASZ elnökétől, feloldhatják-e a blokádot


26-ból 7

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya (PMKKTF) szintén vett mintákat a területen, 1-2 órával hamarabb, mint az azbesztmentesítők. Ennek eredményére is kíváncsiak voltunk. A zöldhatóság lapunknak megküldött összesítése hasonló eredményt mutat, mint a MASZ megállapításai:

  • 26 db vizsgált mintából 7 tartalmazott azbesztes anyagot.
  • A területen szabad azbeszt, illetve azbesztszigetelés nem található.
  • A területen talált néhány, kis mennyiségű azbesztcementdarab (azbesztcement palatető, azbesztcementcsővezeték-darab) tartalmaz azbesztet, de azok kötött formában találhatóak a helyszínen.
  • Az épületek bontási törmelékében szórt, gyengén kötött, szabad azbeszt nem található.
  • Az azbesztcementes palával fedett épületrészek bontása nem kezdődött el.
  • A területen lévő fémtartály borítása azbesztet nem tartalmazott.


Rákérdeztek, jól csinálják-e

Arra egyik vizsgálat sem adott választ, mi került az elszállított bontási törmelékbe. Tartalmazott-e azbesztet a törmelék, vagy sem. Ezt Fóton lehetne tisztázni, ahova a Szűcs Fuvar Team Kft. szállítja a sittet. Múlt péntekig 50 fuvart öntöttek a felsőkopaszhegyi volt bányába, amelyet a Szűcs Fuvar bérel a helyi termelőszövetkezettől. A cég a telephelyeként is használt telken építési hulladékot nem deponálhat, csak gyűjthet és hasznosíthat, évente 525 ezer köbmétert.

Ahogy megírtuk, az egykori bányában két ellenőrzést végeztek, de egyik sem tartalmazott laboros bevizsgálást, csak szemrevételezést. Elsőként a fóti mezőőrök állapították meg, hogy nincs veszélyes hulladék a területen, majd a kormányhivatal munkatársai. Utóbbiról a következőket tudtuk meg. „Az ellenőrzés során mintavételezésre nem került sor, tekintettel arra, hogy a városligeti bontási munkálatok során nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy az épületekben szórt azbeszt lenne megtalálható. A helyszíni ellenőrzés során a főosztály a helyszínen nem talált olyan hulladékot, amely esetlegesen azbeszttartalmú lenne.”

A helyszíni ellenőrzés folytatásaként zöldhatóság a telep üzemeltetőjét is megkérdezte, követtek-e el szabálytalanságot:


„A Főosztály a telephely üzemeltetőjétől adatszolgáltatást kért, melyből megállapítható, történt-e hulladékgazdálkodási jogsértés

az ügyben, illetve ha történt, akkor milyen intézkedés szükséges a jogszerű állapot helyreállításához” – tudatta lapunkkal a szakhatóság.


Fót felsőkopaszhegyi szemétbánya


Fót, a befogadó

Mivel a PMKKTF nem végzett laboros vizsgálatot Fótón – azután sem, hogy kiderült, keletkezett azbeszttartalmú építési hulladék a Városligetben –, a helyi képviselő-testület tagja, Vargha Nóra (Együtt) kezdeményezte ezt. A fóti képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén dönthettek volna erről. Mivel a képviselő előterjesztése nem érkezett meg időben, erre hivatkozva a helyi jegyző, Finta Béla nem tartotta alkalmasnak napirendre venni a témát. Vargha javaslata, amelyben azonnali helyszíni ellenőrzést és mintavételes vizsgálatot kezdeményezett, két fideszes képviselő támogatásával született meg.

Információink szerint 10 darabos minta bevizsgálása kiszállási díjjal együtt nettó 200 ezer forintba kerül.

A ligetvédők is szerettek volna bejutni a volt bányába, de kedden a Szűcs Fuvar nem engedte be őket. A civilek nem csak az azbesztveszély miatt kíváncsiskodtak – az elhelyezett hulladék miatt is. A Szűcs Fuvar telepnyitási engedélyének egyik feltétele volt, hogy a különböző fajtájú törmelékeket elkülönítve tárolják. Akinek sikerült rövid időre bejutnia a ligetvédők közül, ennek nem látta nyomát, a lerakott törmeléket ömlesztett állapotban pillantotta meg.

A zöldhatóság tájékoztatása szerint a Szűcs Fuvar Kft. 100 ezer tonna hulladékot tárolhat egyidejűleg a telephelyen, „további 25 ezer tonna föld és kövek megnevezésű hulladékot”.

A ligetvédők és a bontást végző cég képviselői abban állapodtak meg, hogy a vizsgálatok lezárultáig nem szállítanak újabb adagokat Fótra. Ez a héten így is történt, egy teherautó sem vitt sittet a Ligetből Fótra.