A hőség miatt tombol a tűz Spanyolországban és Kaliforniában

Fotó: MTI/AP/Vacaville Reporter / Matthew Henderson

-

Ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat a tűz miatt, nagyon sokan dolgoznak az oltáson.


A kánikula miatt csaknem 4 ezer hektáron pusztít tűz Spanyolország északi részén, Aragón régióban, ahol a tűzoltók egy napja küzdenek a lángokkal, és körülbelül 1500 embert kellett kitelepíteni.

A Zaragoza és Pamplona közötti, Cinco Villasnak nevezett területen gabonatáblák és fenyőerdők égnek. A tüzet aratás közben egy kombájnból kipattant szikra okozta, amely a 40 fokos kánikulában pillanatok alatt lángba borította a környéket. Öt településről kellett kitelepíteni a lakókat, akik átmeneti szálláson töltötték a vasárnapról hétfőre virradó éjszakát.

A tüzet nagy erőkkel oltják, földről és levegőből, helikopterek segítségével. A szélirány és a relatív páratartalom változása megkönnyítette az éjjel dolgozó 300 tűzoltó munkáját, úgy tűnik, a tűz nem terjed tovább. Spanyolországban évről évre komoly gondot jelentenek a nyári erdőtüzek. A spanyol agrártárca adatai szerint 2014-ben 46 ezer hektárt, 2013-ban 61 ezer hektárt pusztítottak el a lángok.Kanadában még hatalmasabb a tűz

Csaknem ezer katonát vezényeltek a közép-kanadai Saskatchewan tartományba, hogy segítsenek oltani az erdőtüzeket, amelyek miatt már 8 ezer lakost kellett elköltöztetni. Több mint ötven, zömmel indiánok lakta településről evakuálták az embereket.

A CBC News hírcsatorna 110 tűzgócról számolt be, közülük mintegy ötven kiterjedése meghaladja a száz hektárt. A lángok oltásában 600 tűzoltó, 40 helikopter és 19 repülőgép vesz részt más tartományokból is.

Idén eddig 300 ezer hektár lángolt, ez tízszer akkora terület, mint általában.