A határ áttörésére készülnek a menekültek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A lezárt röszkei átkelőnél azt követeli a szerb oldalon rekedt tömeg, hogy engedjék be Magyarországra. Éhségsztrájkba kezdtek, és azt mondják, szerdán, ha még többen lesznek, át fogják törni a kerítést. A rendőrök közben megpróbálják eltakarítani a médiát a két ország közötti területről.


Rendkívül feszültté vált a helyzet a röszkei határnál. A menekültek azt követelik, hogy a hatóságok engedjék be őket Magyarországra. Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok. Egy ideig mindkét határátkelőnél tüntettek a menekültek, délután kettőre azonban szinte teljesen kiürült a szerbiai közúti átkelő, a korábban itt várakozó mintegy kétezer migráns elindult az autópályán fekvő átkelő felé.

Az új átkelőnél a magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat – beszámolóik szerint – arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be. A kerítés mögött felgyülemlett tömeg egyre dühösebb, sokan éhségsztrájkba kezdtek, vizet sem isznak, amíg nem engedik át őket, folyamatosan megy a skandálás. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a rendőrség tolmácsa a kerítés túloldaláról hangosbeszélőn próbálta nyugtatni a kedélyeket, a menekültek azonban kifütyülték, és azt üzenték vele a rendőröknek: szerdára újabb tízezer menekült érkezik majd a határra, és akkor közösen át fognak törni a kerítésen. A SzegedMa.hu szerint már most is volt egy pillanat, amikor a tömeg skandálva a kapu felé indult. Pattanásig feszülnek az indulatok a Blikk videóján is:A határhoz folyamatosan érkeznek készenlétisek, de a menekültek még mindig jóval többen vannak. A rendőrök közben felszólították a média képviselőit, hogy hagyják el a két határ közötti területet, mert engedély kell hozzá, hogy ott tartózkodjanak. Információink szerint azért határoztak így, mert szerintük a stábok látványa is ingerli a menekülteket. A rendőrsorfal sorakozott fel a tudósítók előtt, majd különösebb ellenállás nélkül kikísértek mindenkit a területről, miután kilátásba helyezték, hogy ha nem engedelmeskednek, eljárás fog indulni ellenük.

Később egy kicsit csitultak az indulatok, de továbbra is rengetegen vannak. Sokan sátrat vernek, pár menekült rosszul lett a hőségtől és az éhezéstől, őket szerb mentők vitték el.

A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.


Így érkezett a rendőri erősítés


A szerb kormány is nagyon ideges

A Délmagyar.hu-nak röviden nyilatkozott a helyszínen tartózkodó Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter. Elmondta, a magyar kormány ezzel a kerítéssel azt akarta elérni, hogy ezek az emberek legálisan keljenek át a határon. „Ez itt egy legális határátkelő – mutatott a kapukkal lezárt röszkei átkelőre –, ezek pedig az emberek. A magyar kormány szerint ez a megoldás” – fogalmazott láthatóan feszülten. Ugyanő az Indexnek azt mondta, hogy velük a magyar kormány egyáltalán nem egyeztetett, ők nem tudták, hogy ekkora menekülttömeg reked a két határszakasz között.

Melita Sunjiccel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi sajtósa a Délmagyarnak azt mondta, az itt kialakult probléma megoldásához európai válasz szükséges, annyi menekült jön még, hogy nem megoldás a határ lezárása. Felhívta a figyelmet arra, humanitárius katasztrófa fenyeget Röszkén, hiszen az éhségsztrájk mellett a szülők tiltakozásképp a gyerekeknek sem adnak vizet. A feszült helyzetben lázadások is kitörhetnek, néhány perccel korábban két afgán kamaszfiú verekedett össze, akiket szüleik, rokonaik választottak szét – mondta Sunjic.