Kőkemény bűnözőktől kaptak ki a Harvard diákjai egy vitaversenyen

-

A New York-i fogvatartottak az elitegyetem olyan diákjait győzték le, akik egy hónapja nyerték meg az országos bajnokságot – írta a Guardian.


A vitát egy maximális védettségű New Yorki-i büntetés-végrehajtási intézményben tartották meg, ahol a fogvatartottak rész vehetnek a közeli Bard College kurzusain, és ahol létrehoztak egy népszerű vitaklubot. A múlt hónapban hívták meg a Harvard Egyetem diákjait magukhoz, akik nem sokkal korábban nyerték meg az országos vitaversenyt, és 2014-ben a világbajnokságon is diadalmaskodtak.


A rabok sem teljesen ismeretlenek, már abból a szempontból, hogy amióta két éve a börtönben elindították a vitaklubot, már a Vermonti Egyetem és a West Point-i Katonai Akadémia csapatát is legyőzték. Utóbbival minden évben megtartják a versenyt, és komoly rivalizálás alakult ki közöttük.

A Bard College rabokat felkészítő munkatársai nem igazán lepődtek meg az eredményen, hiszen ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az egyetem többi hallgatójára, egyáltalán nem kivételeznek velük.

A Harvard a verseny után nem kommentálta egyből a vereséget, de nem sokkal később a Facebook-oldalukra kiraktak erről egy bejegyzést.


Kevés olyan csapat van, amelytől elszenvedett vereség után büszkébbek vagyunk, mint a hihetetlenül intelligens és közérthető csapat, amellyel a hétvégén kerültünk szembe. És hihetetlenül hálásak vagyunk a Bard College-nak és a Kelet-New York-i Büntetés-végrehajtási Intézetnek a munkájukért és ennek az eseménynek a megszervezéséért.

A fogvatartottaknak az volt a feladatuk, hogy érveljenek amellett az állítás mellett, hogy az állami iskoláknak lehetőségük legyen elutasítani azokat a diákokat, akiknek a szülei illegálisan lépték át az Egyesült Államok határát. A rabok olyan érveket hoztak fel, amelyeket a Harvard diákjai nem fontoltak meg, így a független bírák őket hozták ki nyertesnek.


A börtön lakóinak mintegy 15 százaléka jelentkezett a Bard képzéseire, tanulmányaikat a Yale-en vagy a Columbián is folytathatják. A fegyintézetben egyébként nem használhatnak internetet, így csak az egyetemtől kapott forrásokra támaszkodhatnak.