A halál fotósa

Fotó: On The Spot

-

Az On The Spot: Diktátorok gyermekei szerda esti epizódja Kambodzsában készült, ahol a Pol Pot-rezsim alatt közel kétmillió embert gyilkoltak meg.


Az On The Spot: Diktátorok gyermekei legújabb epizódja Kambodzsában forgott, ahol a Pol Pot-rezsim alatt a becslések szerint 1,7 millió embert gyilkoltak meg 1975 és 1979 között. Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilmjében nemcsak a khmer rouge-rendszer vezetőinek leszármazottaival találkozhatunk, hanem áldozatokkal és egy fényképésszel is, aki a hírhedt Toul Sleng-börtön fotósaként több ezer emberről készített felvételt meggyilkolásuk előtt és után. Az alábbi videóban ebből az interjúból látható egy részlet premier előtt, csak a VS.hu oldalán.


A halál fotósa - On The Spot exkluzív részlet


Az S21-es számú börtön, a Tuol Sleng ma múzeumként üzemel. A helyenként alig egy méter széles magánzárkák mellett a kiállítás legdrámaibb részét éppen Nhem Ein fotói adják, amelyek a foglyok megkínzása előtt és után készültek. A Tuol Sleng parancsnoka Kaing Geuk Eav volt, akit Kambodzsában csak Duch-ként emlegetnek. Legalább 12 ezer ember meggyilkolásáért felelős, akiknek többségét haláluk előtt brutálisan megkínoztak. Egyes történészek szerint 20 ezer embert öltek meg az S21-es börtön foglyai közül. Akikről azt feltételezték, hogy kémek, azokat tovább hagyták életben, hogy minél több feltételezett információt szedhessenek ki belőlük. A vörös khmer rezsim paranoiájára jellemző, hogy ezreket gyanúsítottak meg azzal, hogy a CIA-nak, a KGB-nek vagy épp a vietnámi titkosszolgálatnak dolgoznak. A Tuol Slenget kevesebb mint tíz ember élte túl. A kambodzsai népesség csaknem egynegyedének kiirtásáért felelős rendszer bukását polgárháború követte, így csak évtizedekkel az elkövetett bűnök után állt fel a nemzetközileg is elismert törvényszék, amely a vörös khmer vezetőit hivatott bíróság elé állítani. (Így történhetett meg, hogy a rezsim elsőszámú vezetője, Pol Pot ágyban, párnák között halt meg, és sosem került bíróság elé. A Tuol Sleng fényképészét, Nhem Ein-t a bíróságon tanúként hallgatták meg, hiszen a kínzásokban és a gyilkosságokban nem vett részt.)A vörös khmerek egyetlen vezető beosztású tisztje, aki bocsánatott kért tetteiért, éppen az S21 börtönparancsnoka volt. A tömeggyilkos legfőbb érve az ENSZ segítségével és támogatásával létrehozott phnom penh-i bíróság (ECCC) előtt az volt, hogy parancsot teljesített. Védőbeszéde végén Alfred de Vigny francia költő verséből idézett:

„Sohaj, sirás, könyörgés mind gyáva bút mutat, Folytasd eréllyel hosszú, nehéz napszámodat, A sors kiszabta úton türelmesen vonulj, S végül, miként én, szenvedj és halj meg szótlanul.”
(Fordítás: Zempléni Árpád)Kaing Guek Eav bűneiről az egyik bíró azt mondta, hogy „a feljegyzett emberi történelem kétség kívül legrosszabb bűnei közül valók”, majd háborús bűnökért, emberiség elleni bűnökért, kínzásért és gyilkosságért 35 év börtönre ítélték, igaz, büntetését kevesebb mint felére csökkentették arra való hivatkozással, hogy korábban, még a nemzetközileg elismert bíróság fölállítása előtt törvényellenes módon tartották fogva. A mai napig ő a vörös khmer rezsim egyetlen vezetője, akit elítéltek bűneiért. További ítélethirdetések 2014 első felében várhatók.


Az On The Spot: Diktátorok gyermekei kambodzsai epizódját, amelyben Pol Pot unkaöccse is megszólal, szerda este 21.10-kor vetíti az M1.