A hadsereg bevetésére adott engedélyt a szerb elnök

-

Ez azt jelenti, hogy bevethető lesz a katonaság, ha a "migránsválság indokolja" Szerbiában.


Tomislav Nikolic szerb elnök csütörtökön felhatalmazta a védelmi minisztert arra, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezze a hadsereget "a kívülről érkező veszélyek" elkerülése érdekében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akár a migránsválság kezelésében is bevethető lesz a hadsereg, illetve az elnök távollétében a védelmi miniszter is hozhat a bevetésre vonatkozó döntést.

A nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését követően Nikola Selakovic igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a hadsereget akkor vetik be, ha "arra szükség lesz, vagy ha a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet".

A tárcavezető ugyanakkor nem közölte, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet megkívánja-e a katonaság bevetését bárhol az országban, akár a szerb-macedón határon. Szerdán arról döntött Belgrád, hogy a legmagasabb szintű készültségbe helyezi a biztonsági szerveket.

A nyugat-balkáni államok, amelyeken át migránsok tömegei áramlanak Nyugat-Európába, nemrégiben megszigorították a menedékérők ellenőrzését, emiatt migránsok ezrei vesztegelnek határaiknál.