A hadsereg bázisára rontottak rá a thai tüntetők

Ezer tüntető tört be a hadsereg bangkoki bázisára Thaiföldön. Céljuk a kormány megdöntése, és azt szeretnék, ha a katonák is segítenének nekik ebben.


Körülbelül ezer kormányellenes tüntető hatolt be pénteken a thaiföldi hadsereg bangkoki főhadiszállására – jelentették helyszíni tudósítók. „Tudni akarjuk, hogy kinek az oldalán áll a hadsereg” – kiabálta az egyik tüntető a Reuters szerint. A tüntetők betörték a kaput, és most a szárazföldi hadsereg főhadiszállásának területén vannak, közölte a hadsereg szóvivője. Korábban a demonstrálók arra kérték a fegyveres erőket, hogy döntsék meg a kormányt. Ezzel egy időben több száz tüntető gyűlt össze a kormánypárt fővárosi irodája előtt, ahol Jinglak Sinavatra miniszterelnök és a kabinet távozását követelték. Thaiföldön vasárnap óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék az általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányt, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll. Amikor csütörtökön a kormányfő tárgyalási ajánlattal állt elő, amit a tüntetők elutasítottak, és vezetőjük, Szuthep Thaugszuban - az előző kormány miniszterelnök-helyettese - kijelentette: a következő egy-két napban „jön a végjáték”. Jinglak nem hajlandó lemondani, de erőt sem akar alkalmazni a tiltakozókkal szemben, akik a hatóságok szerint napról napra kevesebben vannak. „A kormány nem fog erőszakos helyzetet szítani, mivel Szuthep pont ezt akarja. Nem tud provokálni minket” – közölte a kormánypárt, a Puea Thai egyik képviselője. Szuthepet a hatóságok a 2011-es kormányváltás után azzal vádolták meg, hogy felelős egy korábbi, 2010-es tüntetéssorozat véres leveréséért, amelyben Thakszin több mint kilencven híve vesztette életét. Fotó: Lam Yik Fei/Getty ImagesA thai konfliktus

A jelenlegi thaiföldi politikai konfliktus a művelt középosztály és a Thakszin Sinavatra száműzetésben élő exminiszterelnököt támogató szegényebb vidéki lakosság szembeállásáról szól. Thakszin és utódai többször is korrupció gyanújába keveredtek az elmúlt években, de populista ígéreteikkel sikeresen maguk mellé állították az ország szegényebb rétegeit. 2006-ban a hadsereg megdöntötte Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormányát, aki ekkor külföldre menekült. Sinavatra a BBC szerint soha nem látott szinten művelte a korrupciót, mindent a kezében akart tartani, és ma is elég nagy beleszólása van az ország ügyeibe, hiszen húga, Jinglak az új miniszterelnök. Miniszterek és hivatalnokok rendszeresen járnak Dubaiba és Hongkongba, hogy kikérjék tanácsát fontosabb kérdésekben. Feltételezik, hogy a kormányhivatalnokokkal néha egy-egy pénzzel tömött koffer is érkezik a volt miniszterelnökhöz. Thakszin pártja a legsikeresebb politikai csoportosulás a modern thai történelemben. Ő volt az egyetlen olyan miniszterelnök, akik egy egész ciklust végigkormányzott, pártja pedig 2001 óta megnyert minden választást. A demonstrálók azért vonultak az utcára, mert feltételezik, hogy a kormány kiadásaiból– így az infrastruktúrafejlesztésre szánt 600 milliárd dollárból is – jelentős összegek kötnek ki kormányközeli üzletemberek zsebében, a Sinavatra család pedig hamarosan annyi pénzt szed össze, amennyiből hosszú évekig uralhatja az országot, miközben az ország morális vezetőjének tekintett Bhumibol Aduljadezs (IX. Ráma) király uralkodása a végéhez közeledik.

Richard Barrow amatőr térképe nagyon részletes, de az elmúlt napokban nem frissült.

Protest Areas in Bangkok in November 2013 nagyobb térképen való megjelenítése