A Gyurcsány-kormány 10816561789 forintos bukását bogozzák

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / SERGEI CHIRIKOV

-

Önjáró nagykövet, átvert miniszterek, tucatszámra hamisított dokumentumok szegélyezték azt a kibogozhatatlan ügyet, amely négy év után szerdán kerül a bíróság elé. A Gyurcsány-kormány hét kormánytisztviselőjét azzal vádolják, hogy egy épület eladásával 10 milliárdos kárt okoztak.


Négy nappal az önkormányzati választások előtt indul az a bírósági per, amely a Fidesz egyik utolsó, nagy elszámoltatási ügyével foglalkozik. A per tárgya egy meglehetősen zavaros ingatlaneladás, amelyben a Gyurcsány-kormány több korábbi kormánytisztviselője is érintett.

Vezető szocialista politikusokat nem gyanúsítottak meg az ügyben, az ügyészség szerint csak azoknak a felelőssége állapítható meg, akiknek a neve szerepel az adásvételi papírokon. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a Veres János korábbi pénzügyminiszter elleni nyomozást tavaly áprilisban megszüntették. Verest a most induló perben tanúként hallgatják meg Göncz Kinga korábbi külügyminiszterrel együtt.

Cikkünk megjelenése után Veres a VS-nek elmondta: arról, hogy ellene is nyomoztak, cikkünkből értesült. Mivel akkor országgyűlési képviselő volt, vele szemben a hatóság legfeljebb adatgyűjtést végezhetett, meggyanúsítása nem merült fel, az ügyészség mentelmi joga felfüggesztését nem kezdeményezte.


Székely Árpád előzetesben.


A gyanúsítottak

 • Székely Árpád moszkvai nagykövet 2005. augusztustól 2008. szeptemberig, 2008. novembertől a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Trigránit tanácsadója.
 • Horváthné Fekszi Márta, 2005. augusztus és 2006. június között a Külügymisztérium közigazgatási államtitkára, 2006. júliusától 2009. áprilisig a tárca államtitkára.
 • Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója 2008. januártól 2009. júliusig.
 • Császy Zsolt, az MNV értékesítési igazgatója 2008. januártól 2009. novemberig.
 • Morvai Attila, az MNV vezető jogtanácsosa 2008. januártól és 2010. szeptemberig. Korábban, 2005-tól a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
 • Bodnár Terézia, az MNV ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató-helyettese 2008. január és 2009. áprilisa között. Kupa Mihály korábbi pénzügyminiszter felesége.
 • Solymosi Ilona, 2008. januártól az MNV vagyonhasznosítási jogi menedzsere. A tavaly májusi keltezésű vádirat szerint jelenleg is az MNV munkatársa.


Heten összefogtak, háromszor is eladták

A Lurdy Ház nagyságú épület az orosz kormánynegyed közelében fekszik, a moszkvai Krasznaja Presznya 1-7 szám alatt. A szállodával, étteremmel, mozival felszerelt épület a magyar állam kereskedelmi kirendeltségeként működött 1973 óta.

Az ingatlan eladása miatt 2009 novemberében indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés és okirathamisítás gyanúja miatt. A vád szerint bár a vevő csak egyszer fizetett érte, az ingatlant a gyanúsítottak papíron háromszor is eladták 2005 és 2008 között.

Az elmúlt években a sztori számos részlete kiderült, többek között az Origo cikkei nyomán. A vádirat újdonsága, hogy részletesen bemutatja, a vádhatóság szerint hogyan játszottak össze a vádlottak. A vádiratot Koszta János, a Budapest Környék Törvényszék szóvivője ismertette a VS-sel, az alábbiakban ennek legfontosabb részleteit ismertetjük.


A moszkvai kereskedelmi képviselet épülete


Az első üzletkötés

 • 2005 októberében kormányszintű döntés született az épület eladásáról.
 • Székely Árpád nagykövet kapcsolatba került egy befektetőcsoporttal, amely Viktor Vekszelberg orosz oligarchához kötődik, meg is állapodott velük.
 • Az egyezség szerint a vevő (az oligarcha érdekeltségébe tartozó luxemburgi bejegyzésű Diamond Air) két részletben fizet: a szerződés aláírását követő öt napon belül 2 millió 368 959 dollárt, a tulajdonjog bejegyzése után további 21 millió 320 626 dollárt.
 • A vevő az első részletet 2005. december 1-jén átutalta a magyar államnak. Az összeg akkor 509 millió 444 663 forintot ért.
 • Fekszi Márta utólag próbálta beszerezni a szükséges iratokat: elindította a pályáztatást, értékbecslést szerzett. Az MNV jogelődje (Kincstári Vagyoni Igazgatóság - KVI) az iratokat nem fogadta be.


A moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítését a kincstári vagyonért felelős miniszter okirattal igazolhatóan nem hagyta jóvá, Székely Árpád (...) a Diamond Air S.a.r.l. társasággal pontosan meg nem állapítható időpontban megállapodott.

Részlet a vádiratból


Nekifutnak még egyszer

 • Fekszi felhatalmazást ad Székelynek 2006. december 13-án az adásvétel aláírására. Az orosz külügyminisztérium 2008. március 7-én hozzájárul az eladásához. A tárgyalások az épület speciális tulajdonjogi helyzete miatt húzódnak el.
 • Székely 2008. március 14-én aláírja az adásvételi szerződést a Diamond Airrel.
 • A szerződést ismét nem előzi meg versenyeztetés, pályáztatás, hiányzik az értékbecslés.
 • A vevő 2008 március 17-én átutalja a vételár második részét a magyar államnak. A 21 millió 320 626 dollár akkori árfolyamon számolva 3 milliárd 529 millió 416 428 forintot ért.
 • A vételár összege 2005 óta nem változott, az árfolyamváltozás közel félmilliárd forintos veszteséget okozott a magyar államnak.
 • A Diamond Air 2008. december és 2009. június között továbbadta az épületet az orosz regionális fejlesztési minisztériumnak közel ötszörös áron, 109 millió 535 739 dollárért.
 • Utóbbi tranzakció előtt az épület értékét 108 millió 821 610 dollárra becsülték fel.


A magyar államot 10.816.561.789 forint meg nem térült hátrány érte.

Részlet a vádiratból


moszkvai kereskedelmi képviselet,


Összeáll a csapat

 • Fekszi, Tátrai, Császy, Morvai, Bodnár 2008. április-májusban megtudta, hogy Székely a jogszabályok mellőzésével (pályáztatás, értékbecslés nélkül) írta alá a szerződést.
 • Tudták, hogy a vételár elfogadhatatlanul hátrányos.
 • Fekszi először úgy vélte, hogy meg kell állapítani a szerződés semmisségét, a pénzt vissza kell utalni. Erről 2008. május 13-16 között levelet írt Tátrainak, ezt több változatban is elkészítette.
 • Fekszi megváltoztatta az álláspontját, miután beszélt Székellyel, Tátraival, Morvaival. Annak ellenére, hogy hűtlen kezelés miatt kötelessége lett volna feljelentést tenni.


Ezzel azt célozták, hogy az érvénytelenség miatti jogkövetkezményeket ne lehessen alkalmazni, az eredeti állapot helyreállítására ne kerülhessen sor, (…) a hátrányos szerződés támadására ne kerülhessen sor.

Részlet a vádiratból


Megpróbálják harmadszor

 • Fekszinek köszönhetően a moszkvai ügy bekerült a 2008. június 10-11 dobogókői kormányülés összefoglalójába. Ennek célja az volt, hogy az eladásról szóló eljárást újra elindítsa. A kormányülésen valójában ilyen döntés nem született.
 • Fekszi 2008. július 15-én zártkörű pályázatot kezdeményez.
 • Három pályázat érkezik, köztük a Diamond Airé.
 • A Diamond Air vételi ajánlata a 2005 decemberi ajánlat alapján 23 millió dollár. Ez 2,3 millióval több, mint amit a társaság 2008 márciusában átutalt.
 • Székely Árpád meghamisítja a Diamond Air ajánlatát annak érdekében, hogy a 2008 márciusi szerződés előzményének ne legyen nyoma.
 • A hamisításhoz idő kell, Tátrai, Császy, Morvai, Bodnár 30 nappal kitolja a pályázat elbírálásának határidejét.
 • Az MNV 2008. november 5-én győztesnek nyilvánítja a Diamond Airt. Ugyanezen a napon Székely alá is írja az adásvételi szerződést.
 • Székely megbízatása szeptember 30-án lejárt. Fekszi olyan okiratot készített, amely valótlanul azt állítja, Székely november 5-ig volt nagykövet.


Ebben az időben Székely Árpád (…) már nem volt a Külügyminisztérium alkalmazottja, közszolgálati jogviszonya megszűnt, így a magyar állam, továbbá a Külügyminisztérium képviseletében nem volt jogosult eljárni, a szerződést valójában mint magánszemély írta alá.

Részlet a vádiratból


De miért?

Kérdés, hogy a bírósági tárgyalás során kiderül-e, hogy mi állhatott az ügy hátterében, miért érhette meg áron alul eladni az ingatlant. Mennyi alapjuk lehet azoknak a kormányváltás előtt hangoztatott pletykáknak, miszerint valójában drágábban adták el az épületet, a befolyó pénzt pedig burkolt pártfinanszírozásra fordították.


Tátrai visszatámad

Tátrai Miklós a blogján többször is írt a nyomozásról. Egyik februári bejegyzésében például vitatja, hogy az épület ért volna annyit, mint amit az ügyészség állít. A volt vezérigazgató szerint az Oroszországban folyó ügyészségi és számvevőszéki vizsgálat megállapította: az orosz állam kárára költségvetési csalást követtek el, mert túl drágán vették meg az ingatlant a Diamond Airtől. Az az értékbecslés, melyre a magyar ügyészség a vádját alapozza, manipulált, valótlan adatokat tartalmaz, és azzal a céllal készült, hogy az orosz államot átverjék - írja Tátrai. Egyik másik posztjában pedig a nyomozó főügyészről azt állítja, hogy "hazudik, mint a vízfolyás".