A francia választások fő témája a terrorizmus lesz

-

A francia választásokon „erős” téma lesz a terrorfenyegetettség és a terrorizmus elleni fellépés – a Budapesti Corvinus Egyetem Franciaország-szakértője, Szűcs Anita szerint.


Szűcs elmondta: Franciaországot több nagyobb terrortámadás is érte. Az ország továbbra is terroristák, terrorszervezetek célpontja, így jogos a rendkívüli állapot meghosszabbítása. Ugyanakkor a szakértő megjegyezte, hogy a rendkívüli állapot bevezetése óta is történtek terrorcselekmények. Ezért sokan azt mondják, nem a rendkívüli állapotot kellene fenntartani, hanem más, célzottabb eszközökre lenne szükség a terrorizmus ellen.

Kitért arra is, sokak szerint „valós védelmet hozhat” a jelenleg is folyamatban lévő titkosszolgálati reform. A szakemberek kiképzése azonban hosszabb időt igényel, ezért a szakértő úgy véli, hogy a reform rövid távon még nem hoz komoly eredményeket.

Szűcs Anita szerint azért sem véletlen, hogy ismét meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, mert nemcsak a szélsőjobboldal számára erős ütőkártya a terrorfenyegetettség, hanem a jobb- és a baloldal számára is „erős” téma a terrorizmus elleni harc.