A francia elnöki palota megmagyarázta, miért tüntethetett Orbán is

Fotó: MTI/MTVA / Thibault Camus

-

A Le Monde nem értette, miért vonulhat több vezető a sajtószabadságért Párizsban. Nem csak Orbánnal volt bajuk. Hollande hivatala megmagyarázta.Az újságíró azon háborog, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Ali Bongo gaboni elnök mit keres a sajtószabadságért rendezett felvonuláson. (A vasárnapi, párizsi demonstrációt a terrortámadások áldozatainak emlékére rendezték.) A bejegyzésen kívül egyébként magában a lapban is jelent meg egy cikk arról, egyesek miért menetelhettek. A két lista nem pontosan egyezik, ám Orbán Viktor mindkettőn szerepel.


A Le Monde indoklást is közölt véleménye mellé: „amióta Orbán Viktor van hatalmon, támadások érték a sajtó függetlenségét, nagyon szigorú médiatörvényt fogadtak el, amelyet ugyan az európai kritikák után módosítottak, de az még nem elég.”


A Cink kiszúrta: a cikkre reagált a francia elnök hivatala. Méghozzá ezzel a közleménnyel:


„Az elnök világosan fogalmazott. Tekintetbe véve, hogy a terrorizmus mekkora világprobléma, mindenkit örömmel fogadunk, mindazokat, akik készek segíteni nekünk, hogy megküzdjünk ezzel a csapással. Ezek a terroristák (…) megtámadták a sajtószabadságot, rendőrökre támadtak és antiszemita bűncselekményeket követtek el. Nem engedhetjük, hogy különbséget tegyünk az országok között és stigmatizáljunk egyeseket. Az összes érintett politikus világosan elítélte a Charlie Hebdo elleni támadást.”