A földekre küldené a képzetleneket Ózd új polgármestere

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A gárdavonulás adott lökést Ózd 27 éves első emberének, aki másfél óra alatt ír meg egy verses regényt. A cigány telepen már nem bíznak.


Hétfő reggel a Jobbik napja kelt fel Ózdon. Borsod második legnagyobb városában ugyanis – igaz, alig 66 szavazattal – a Jobbik 27 éves polgármesterjelöltje nyert.

„A győzelem annak köszönhető, amit a Fidesz az elmúlt négy évben nem tett meg Ózdon” – tudjuk meg a siker receptjét Janiczak Dávidtól. (Neve lengyel eredetű, janicsaknak kell ejteni, hangsúlyozza az új polgármester.) Hivatalát még nem foglalta el, így a pártirodán találkozunk nagy izgalmak közepette, mivel épp azt próbálja megtudni, hogy mi a sorsuk azoknak a városvezetőknek, akik kisebbségben lesznek a képviselő-testületben. Visszatér a nyugalom az arcokra, amikor kiderül, hogy hiába a fideszes többség (8-5 arányban, plusz egy balos), hat hónapig nem kezdeményezhetik a polgi leváltását.


„Utána már nem is merik, teszek én annyit fél év alatt, hogy kétharmaddal válasszanak újra”

- halljuk az önbizalommal teli fiatal politikust. Épp ez érdekel minket is, meg 34 ezer ózdit, hogy mi várható. Janiczak polgármester szerint elsősorban a munka és a közbiztonság területén lesznek változások.Érpatak a minta

Terveiben a mezőgazdaság „beindítása” szerepel, ez ugyanis felszívja a képzetlen munkaerőt is. Megerősítené az Ózdon cirkáló Városőrséget, ami elsősorban a meglévő állomány egy részének cseréjét jelenti – sietve hozzáteszi, hogy a be nem vált városőröket sem teszi az utcára az önkormányzat, hanem ajánlanak nekik másik állást. Hallunk az építő és romboló emberek közötti különbségekről, ami legutóbb Érpatakon került szóba. Janiczak polgármester sem tagadja, hogy az ottani modell alapelveinek átvételében gondolkozik.


Sorsdöntő Gárda-kirándulás

Megtudjuk, hogy terveiben csak egy évtized múlva szerepelt az ózdi polgármesterség, hogy már egészen kis korától kezdve lekötötte a politika, gyerekként a parlamenti közvetítéseken nőtt fel. Igaz, egészen 2009-ig nem talált olyan pártot, amelyik azt mondta volna, ami Dávidnak is tetszik. Aztán öt évvel ezelőtt Ózdra kirándult a Magyar Gárda, Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is beszédet mondott, Dávid pedig – életében először – azt hallotta egy párttól, amiről ő és a barátai is rendszeresen beszéltek Borsodban. Azonnal belépett a Jobbikba. Az ózdi pártszervezet 2012-es feloszlatása már helyi alelnökként érte. Végül ő alapította újra.Aranytollal ékeskedik

Közben főleg az idegenforgalomban dolgozott, volt a közeli Arló kempingjének vezetője („vittem oda egy kis turizmust”), majd Szilvásvárad marketingjéért felelt. Az idegenforgalmat nem tanulta, kommunikáció szakon végzett az egri főiskolán. Az országban nyolcadmagával felvették ugyan az ELTE fizikus-mérnök szakára, ám az egyetemet gyorsan otthagyta, „ózdiként nem tudtam elképzelni az életemet Budapesten”. Állítása szerint autodidakta módon lett grafikus, így a saját kampányát is ő tervezte színesebbre, mint a Jobbik nemzeti színű világa. A választási küzdelemben főleg a Fideszre céloztak, azt tudták, hogy Ózdon balról manapság nem lehet előzni.

Ha nem politizál, akkor verseket ír. „Amikor jön az ihlet, akkor verseket írok, legutóbb a kocsiban, vezetés közben érkeztek meg a komplett sorok.” Legutóbb a másfél óra alatt megírt János bácsi 2061 című verses regényével lett második az Aranytoll Írói Pályázaton.A romákkal nincs kapcsolat

Legkevésbé a peremkerületekre büszke Ózdon, igaz, a többségében romák lakta Újtelep vagy Hétesi telep minden politikusnak a szégyenére válik. Kérdésünkre azt mondja, az a cél, hogy legyen egy olyan cigány vezető a hivatalban, aki segít kapcsolatot tartani a romákkal, igaz, egyelőre azt sem tudja, ki a roma önkormányzat elnöke. Kevés idő volt még a választások óta, az is főleg ünnepléssel telt. Arra sincs ötlet, kik lesznek az alpolgármesterei, és hogyan működik majd egy 27 éves polgármester ellenszélben.


Ózd belvárosát járva is főként a fideszes testületi többség foglalkoztatta azokat, akiket egyáltalán foglalkoztatott bármi az önkormányzati választással kapcsolatban. Krisztián – kinek pólóján világos útmutatás állt az arra fogékonyak számára – azt mondja, szerinte az új polgármestert kicsinálja majd a kormánypárti többség, pedig ráférne a városra már a rendcsinálás. Egy közeli boltos nem kertel, szerinte azért nyerhetett a Jobbik, mert az eddigi fideszes városvezetés csak idehozta a cigányokat, és nem elküldte őket. Határozott vélemény, de nevet nem mondana, „nem szeretné, ha mondatait a boltján bosszulnák meg”.


Ózd


A város peremén

Ilyen félelem után egyértelmű, hogy a rettegett cigány telepek felé vesszük az irányt. A Hétesen azonban nem a lakók tűnnek félelmetesnek, hanem a nyomor. Mikor meghallják, hogy az új polgármesterről kérdeznénk a véleményüket, csak legyintenek, „rajtuk ő már nem segít”. Csak egyvalakit találunk, aki vállalja, hogy volt szavazni, a többség vagy nem ért rá, vagy más dolga volt. Az öntudatos hétesi még azt is megjegyzi: szerinte 66 szavazatnyi különbség olyan kicsi, hogy biztos újraszámolják, úgyhogy itt még nincs lejátszva semmi.


Ózd


Az Újtelepen már közlékenyebbek. Egy biciklis férfi szinte meg sem áll, csak odakurjant, hogy ő a Fidesznek jobban örült volna. A vödreit épp az utcai csapról teletöltő Balogh Aranka pedig annak örülne, ha kapna munkát.

„Tíz osztállyal itt senki nem alkalmaz. Ha dolgozni akarok, le kell tagadnom, hogy megvan a 8 általánosom.” Felvetjük, hogy a polgármesteri ígéretversenyben mindenki a munkahelyteremtéssel kampányolt, de Arankát már nem könnyű megtéveszteni, nem hisz a jobbikos ígéreteknek. Az Újtelepen a többségnek nincs munkája, csak az egyik ott ténfergő 13 éves kisfiú mondja büszkén, hogy az ő anyukája sérves. Kell egy pillanat, amíg rájövünk, hogy ez nem foglalkozás, hanem állapot.


Ózd


Az 1900-as évek első évtizedében felépített telepen egyébként 6-800 ezer forintért lehet házat venni egy kis kerttel; van kétmillióért is, de „az már gázos”.

Ózd belvárosában egy közepes állapotú panel 1,5 millió forintnál kezdődik. A telep és a centrum között azonban nincs átjárás, nincs barátság. És most Ózd jövője, nyomorgó cigányokkal és szegény magyarokkal, érpataki modellel és munkanélküliséggel együtt a 27 éves Janiczak Dávidon múlik.


Ózd