A Fideszben nem veszik komolyan Lázár fenyegetését a lemondásról

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Rogánnal folytatott versengésben akar jobb pozíciót kiharcolni, vélik párton belül. Az egyezkedések még folynak, szerdán Orbán sem tudta, mik lesznek a hatáskörök.


Fideszen belüli vélekedések szerint Lázár Jánosnak esze ágában sincs lemondania, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak stratégiai okból hintette el, hogy távozik, ha Rogán Antal eddigi frakcióvezető a befolyását veszélyeztető hatásköröket kap a miniszterelnök politikai kabinetfőnökeként.

Ahogy arról beszámoltunk, Rogán Antal szerdán maga jelentette be, hogy lemond a Fidesz-frakció vezetéséről és októbertől a miniszterelnök kabinetfőnökeként folytatja tovább. Az új szerephez tartozó hatásköröket információink szerint ugyanakkor még mindig nem tisztázták, annak ellenére sem, hogy a poszt létrehozása már májusban felvetődött. Egyelőre annyi biztos, hogy Orbán Viktor a munkavégzés hatékonyságának növelését várja a kabinetfőnöktől, illetve hogy a továbbiakban Rogán közvetíti majd a miniszterelnök elvárásait a kormánytagok felé a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Lázár János helyett.

Az, hogy a két politikus milyen alá-illetve fölérendeltségben dolgozik majd Orbán Viktor mellett, illetve, hogy Rogán pontosan mennyire csorbítja majd Lázár eddigi befolyását, egyelőre nem tudni. Szerdán, a Fidesz frakcióülését megelőző elnökségi ülésen információink szerint még a miniszterelnök is úgy jellemezte a helyzetet, hogy


a hatáskörök egyelőre tisztázatlanok, és nem könnyű azokat szétválasztani.

A leosztás a miniszterelnök állítása szerint


a következő napok négy-, illetve hatszemközti tárgyalásain véglegesedik.

A két politikus helyezkedésre rálátó fideszes forrásaink szerint ezért is lebegtette be Lázár szerdán immár másodszor a lemondását, hogy ezeken a még hátralévő tárgyalásokon jobb pozíciót harcoljon ki magának. A miniszter májusban egyszer már nyilvánosan is utalt a távozására, amikor egyik tájékoztatóján a Rogán új posztját firtató újságírói kérdésre azt felelte, a miniszterelnök joga van változtatni, ha akar, de a változtatás jogát ez esetben ő is fenntartja.

Ugyanennek a játszmának a része az is, hogy Rogán szerdán a Fideszben szokatlan módon saját maga jelentette be előrelépését. A helyzetre rálátó forrásaink szerint az önbeharangozás megelőző csapás volt a frakcióvezető részéről, nehogy Lázár közben megfúrja vagy elodázza a poszt létrehozását.

A hatáskörök tisztázatlanságát, illetve a helyzet képlékenységét maga Lázár is megerősítette csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol először bagatellizálni próbálta az ügyet, mondván „minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb”. A miniszter később elmondta, hogy Orbán Viktor szerdán a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülésén a képviselők előtt is megindokolta, hogy miért van szüksége Rogánra a kormányzati munkába. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Rogán Antal sikeres legyen” – mondta a miniszter nem kis éllel a hangjában, de elismerve, hogy a miniszterelnök kompetenciája, hogy milyen pozícióba kit nevez ki.

Lázár azt is megerősítette, hogy a miniszterelnök jövő hétfőn ismerteti mindkettőjükkel, hogy milyen szerepet és feladatokat szán nekik az új felállásban. A miniszter bevallása szerint annyit tartana kívánatosnak, hogy az alá tartozó hivatal elszámolható, átlátható legyen. Bár nem mondta ki, valószínűleg arra gondolt, nem szeretné, ha Rogán úgy tartozna hozzá, hogy a felelősség az övé lenne a kabinetfőnök döntéseiért.

A lemondását firtató ismételt kérdésre azt mondta:


Nem tartozom hisztérikus állami vezetők közé, aki minden reggel le akar mondani. Ha véleményemet kérdezi a miniszterelnök, el fogom mondani, hogy nekem tudnom kell felelősséget vállalni minden alám tartozó emberért. Különben olyan lennék, mint egy szocialista miniszter. Ezt el fogom mondani neki.

Lázár és Rogán hivatalosan egyébként jó viszonyt ápol egymással, kapcsolatuk a közeli szemlélők számára sem tűnik feszültnek, a háttérben azonban évek óta hatalmi harcot vívnak egymással. Mindkettőjüket jól ismerő fideszes és kormányzati forrásainknak meggyőződése, hogy a kettejük vagyonosodását, ingatlanvásárlásait leleplező, a közvélemény mellett a Fideszben is felhördülést keltő tavalyi információkat egymásról szivárogtatták ki.