A Fidesz nem tűrte, hogy szembemenjenek az erős emberével

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Ferdinandy István, Zugló korábbi fideszes alpolgármestere többször is konfliktusba került Papcsák Ferenccel. A párt szerint akcióival veszélyeztette a Fidesz sikerét és jó hírét, így jogerősen kizárták.


A Fidesz országos választmányi elnöksége kizárta a pártból Ferdinandy Istvánt, Zugló korábbi kulturális-szociális területekért felelős alpolgármesterét. A testület másodfokon járt el az ügyben, miután a fővárosi választmány tavaly nyári kizáró határozatát a politikus megfellebbezte.

A jogász-közgazdász végzettségű Ferdinandynak rengeteg konfliktusa volt az előző ciklusban Papcsák Ferenc akkori zuglói polgármesterrel.

A zuglói Fidesz-KDNP frakciójában a fiatalabb generációt képviselő alpolgármester öt helyi képviselőtársával több olyan intézkedést, illetve beruházást megakadályozott, amelyek megítélésük szerint károsak vagy gazdaságtalanok lettek volna a kerületnek. Ilyen volt egy 2011-es, a polgármester által erőltetett kötvénykibocsátás, több, a Bosnyák térre álmodott Mundo bevásárlóközponttal kapcsolatos intézkedés vagy a BVSC Szőnyi úti ingatlanainak átvétele, amit Papcsák 2013 tavaszán tűzön-vízen át keresztül akart vinni.

A polgármester és Ferdinandy viszonya különösen ez utóbbi ügy után mérgesedett el. Papcsák eredetileg a zuglói gyerekek sport- és szabadidős lehetőségeinek bővítésével magyarázta az ingatlanvásárlást, egy kiszivárgott munkaterv szerint azonban sportszálloda és sportcélú magánklinika építésében gondolkodott. Miután ezt Ferdinandy (és a másik öt, Papcsákkal szemben álló kormánypárti képviselő) két körben sem volt hajlandó megszavazni, a polgármester megpróbálta leváltani őt, majd, mivel indítványát nem tudta átvinni a képviselő-testületen, elvonta helyettese összes jogkörét. A hatáskörök mellett Papcsák elvette Ferdinandy asszisztensét, az illetményét a képviselőkkel azonos mértékűre csökkentette, testvérének egy kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló társaságnál fennálló jogviszonyát pedig azonnali hatállyal megszüntettette.

A háború ezzel nem ért véget: 2013 nyarán a kerület jegyzője Papcsák utasítására a hivatal nyári szünete alatt felfeszítette Ferdinandy irodáját. Ezt később azzal magyarázták, hogy az alpolgármester nem adta le a kulcsot, a nyári felújítási munkákat viszont el kellett végezni.

A polgármester és hatásköreitől megfosztott helyettese viszonya 2013 szeptemberében még inkább eldurvult: napvilágra került ugyanis egy hangfelvétel, amelyen egy helyi vállalkozó arról panaszkodik Ferdinandynak, hogy kénytelen volt százmilliós kenőpénzeket fizetni zuglói megbízásokért a zuglói vagyonkezelő illetékesének. A vállalkozó beszámolója szerint 20 százalékot kellett letennie az üzletekért, amiről Papcsáknak is tudnia kellett.

A polgármester a felvétel megjelenése után feljelentést tett a vagyonkezelőnél történt furcsaságok, Ferdinandy ellen pedig vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt.

Bár a vállalkozó tavaly januárban visszavonta a polgármestert és a vagyonkezelő vezetőjét terhelő állításait, Ferdinandy ellen etikai eljárás indult a Fideszben, a felvételen hallható állításokkal a pártközpont szerint ugyanis veszélyeztette Papcsák és a Fidesz választási szereplését. Az elsőfokú kizárási határozatban több zuglói ügyet, képviselő-testületi szavazást is említett a Fidesz budapesti választmányi elnöksége, amelyekkel a volt alpolgármester szerintük ártott a pártnak, illetve megsértette a jó hírét.

Ferdinandy István a VS.hu-nak nem kívánt nyilatkozni immár jogerős kizárásáról. A Fidesz országos választmányi elnökségének határozatát állítása szerint még nem kapta kézhez a volt politikus.