A Fidesz matyója mindenhol ott van, ahol bográcsoznak

Forrás: Orbán Viktor Facebook

-

Kolbásszal, pálinkával megrakott asztalok között, Mezőkövesden érzi magát otthon. Megjelenése miatt médiaszerepléseit a Fidesz kommunikációs stábja nem erőlteti. Kemény adójogász, párttársaival sem jön ki könnyen. Nem restelli újságíróktól sem megkérdezni, hogy van-e adószámuk. Bemutatjuk Tállai Andrást, az adóhatóság új vezérét.


Tállai András szolgálati Skodája október 16-án a záróvonalon előzött, majd az előírt sebességhatárt is átlépte, hogy minél gyorsabban megtegye a Borsod megyei Mályi és Nagycsécs közti tizenhárom kilométeres távolságot. A politikus azért sietett ennyire, mert a két településen egymás után tartották az idősek napi rendezvényt, Tállai pedig mindkét eseményen ott akart lenni. A sietség közben arra is ügyelt, hogy a két faluban ne ugyanazt a beszédet mondja el, Nagycsécsen például az édesapjáról mesélt hosszabban, aki 36 évig volt szovjet hadifogságban.


Tállai András megérkezik az Idősek Napjára Mályiba


Ahol két ember összejön bográcsozni

A politikus láthatóan jól érzi magát mezőkövesdi választókörzetében, ahol ötször választották meg a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjének. A Facebook-falát elárasztják a vidéki programjait bemutató képek. Igaz, nem minden fotó sikerült a legelőnyösebbre. Az egyiken a politikus egy roskadásig pakolt fatálról falatozik kolbászt, tepertőt és zöldséget. A másikon szőnyegen térdelve várja, hogy a Bükki Pálinka Lovagrend tagjává üssék. A közösségi oldalán olyan képek is találhatók, amelyeken szövetnadrágban focizik.A Fideszben is tisztában vannak azzal, hogy a Tállait ábrázoló képek néha megmosolyogtatók, több újság élcelődik is rajtuk. A lötyögő zakókban, fazontalan öltönyökben járó politikus médiaszerepléseit a kormánypárt kommunikációs stábja ezért nem is erőlteti. Legfeljebb azt javasolják neki, hogy rádióknak, nyomtatott lapoknak nyilatkozzon. Ha a megjelenéséről nem is, arról elismerően beszélnek, hogy Tállai nagy gondot fordít a választókörzetére, miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkáraként dolgozik. „Ez nem minden államtitkár képviselőről mondható el” – mondta lapunknak egy kormánytisztviselő, aki jól ismeri a Fidesz-frakció működését.

A politikus nyüzsgése a választókörzetében élőknek is feltűnt. „Mindenhol ott van, talpal” – mondta róla egy mezőkövesdi ismerőse, aki a politikustól tartva neve elhallgatását kérte. A férfi a fideszes képviselőt jellemezve úgy fogalmazott: „Ahol két ember összejön bográcsozni, ott rögtön megjelenik Tállai is.” A politikus is büszke a saját aktivitására, legalábbis erre utal, hogy amikor elkísértük pénteki programjára, akkor munkatársunktól megkérdezte: „Miért nem múlt héten jöttek, akkor tizenhárom programom volt?”


Balra Tállai, pálinkalovagként


A bizalmi poszt

Nemcsak a választókörzetében, az országos politikában is tudatosan építkezik az 56 éves Tállai. Valószínűleg ennek köszönheti, hogy pályája csúcsára érve megkapta az adóhatóság irányítását. A Nemzeti Adóhatóság (NAV) vezetése minden kormányzat idején kiemelt jelentőségű, bizalmi pozíció. Az adóbevételek behajtása kulcsfontosságú az állam számára, de a kormány vezetői megválogatják azt is, hogy a kényes adóügyekre ki láthasson rá.

Tállai irányítása alatt még tovább nőhet az adóhatóság feletti politikai ellenőrzés. Jelenleg a NAV önálló szervezeti egységként működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány úgy tud érdeklődni egy-egy konkrét adóügy után, ha az adóhatóság központjához fordul, amely a kérdést továbbítja a megfelelő szervezeti egységhez. A NAV vezetése azonban a közeljövőben betagozódik az NGM-be, vagyis a kormánynak közvetlen rálátása lesz a konkrét adóügyekre. Az átszervezést a hivatalos nyilatkozatokban azzal magyarázzák, hogy egy ügyfélbarát, kevésbé bürokratikus szervezet jöjjön létre.

Tállai NGM-es parlamenti államtitkári portfóliója hivatalosan október 10-én egészült ki a NAV felügyeletével. A politikus ezzel a megoldással megőrizheti parlamenti mandátumát is. Ha Vida Ildikó helyét foglalta volna a NAV elnöki székében, akkor új választást kellett volna kiírni a választókörzetében. A kétharmados parlamenti többségét a februári, veszprémi választáson elvesztő Fidesz ezt már nem akarta megkockáztatni.


Varga MIhály és Tállai András


Több beszélgetőpartnerünk szerint a politikus azért kaphatta meg a befolyásos pozíciót, mert jó viszonyt ápol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, 21 éve ismerik egymást. Tállai 2001-2002 között Varga mellett volt politikai államtitkár a Pénzügyminisztériumban. A 2014-es választások óta hasonló felállásban dolgozik a két politikus. Állítólag Tállai és Varga nem közeli barátok, nem járnak össze esténként, gazdaságpolitikai kérdésekben viszont meglehetősen hasonlóan gondolkodnak.

Nemcsak Varga Mihály, Orbán Viktor kormányfő is jó véleménnyel van az adóhatóság új vezetőjéről, korrekt, lojális, rendes embernek tartja. A miniszterelnök a tavalyi parlamenti választási kampány során Tállait „hűséges bajtársnak”, „elszánt harcosnak” nevezte, aki keményen harcol a helyiekért. Tállai igyekszik is a miniszterelnök kedvében járni. Idén februárban például egy mezőkövesdi nyugdíjas festményét ajándékozta a miniszterelnöknek, a kép Orbán Viktort és Puskás Ferencet ábrázolja.

A futball Tállaihoz is közel áll, Orbánhoz hasonlóan ő is focizott korábban. Szülőfalujában, a Hajdú-Bihar megyei Görbeházán igazolt játékos, az egyetemi bajnokságon gólkirály, majd játékvezető volt. Állítólag ekkor ragadt rá a „Törő” becenév, Törőcsik András után. A közös futballszenvedély mellett Tállai számára valószínűleg fontos az is, hogy együtt mutatkozhasson a miniszterelnökkel. Erre utal, hogy egy képet is kiposztolt arról a pillanatról, amikor a miniszterelnököt ábrázoló festményt átadta Orbánnak.


Tállai András; Orbán Viktor


Az adójogász

Nyelveket ugyan nem beszél, de a legtöbbször felszólaló parlamenti képviselők közé tartozik, a szakértelmét pedig párttársai is elismerik. Az előző parlamenti ciklusban, 2010 és 2014 között a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkáraként tevékenykedett, emiatt kénytelen volt a mezőkövesdi polgármesterségről lemondani. Kósa Lajossal és Láng Zsolttal közösen hozták össze az új önkormányzati törvényt, a felügyeletével zajlott az önkormányzatok adósságrendezése is. Pintér Sándor belügyminiszter, és a kormányfő is remek végrehajtónak látta, aki mindent megtett, hogy az önkormányzati lobbi szarvát letörje.


Gőgös Zoltán; Tállai András

Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő célkeresztjében Tállai András


Az adójogi kérdések közelebb állnak hozzá, az ellenzéki években is inkább ilyen témákban szólalt meg. A Gyurcsány-kormányt rendszeresen bírálta az adópolitikája miatt. Az adótörvényekhez 2007 áprilisában beterjesztett egy viccesnek szánt módosító javaslatot. Eszerint ha egy vállalkozó gyanúsan kevés adót fizet, akkor a vállalkozónak legyen lehetősége szólni „Gyurcsány Ferencnek vagy Kóka Jánosnak, hogy hagyják békén.” Szerinte ugyanis az emberek többsége úgy véli, „a mai túlpolitizált világban ez a két pártelnök mindent el tud intézni.”

Információink szerint még önkormányzati államtitkárként, 2012 óta többször is jelezte a miniszterelnöknek, szívesebben dolgozna az NGM-ben. Kérését Orbán állítólag arra hivatkozva utasította el, hogy az önkormányzati reform még nem zárult le, de a 2014-es választások után már teljesítették igényét.

Könyvelői múltja miatt is otthonosabban mozog az adózási kérdésekben. A környékbeli vállalkozók szívesen keresték fel Tállai 1991 óta működő irodáját. Egyikük egy szerinte jellemző történetet is elmesélt. A ’90-es évek elején 34 ezer forintra büntették, mert elmulasztotta befizetni az adót. A vállalkozó ekkor elment Tállaihoz, aki azt tanácsolta, fizesse be a büntetést, de felajánlotta, megcsinálja a következő évi bevallását. Az ígéretét betartotta, és 47 ezer forintot igényelt vissza a vállalkozónak. A férfi emlékei szerint Tállai ekkor úgy fogalmazott: „Most mi büntetjük meg az APEH-et!” Az iroda a napokban fejezi be működését, Tállai adóügyi államtitkári kinevezése miatt döntött így.


Tállai András beszédében belügyi államtitkárhoz híven „jelentett” Orbán Viktornak, hogy teljesítette a kampány ráeső feladatait.

Tállai a 2014-es kampányrendezvényen Mezőkövesden


A borsodi zsiványság

Bár a kormánypárti frakcióban Tállait jó szakembernek tartják, de nem tartozik a stratégiaalkotó, befolyásos fideszesek közé. Ráadásul nem is a legnépszerűbb képviselők egyike, kormányzati források ezt kemény stílusával, valamint azzal magyarázták, hogy nehezen köt kompromisszumot. „A borsodi zsiványság benne van, igazi kemény matyó” – mondta róla egy kormánytisztviselő. Ezt lapunknak Tállai sem vitatta, de hozzátette: „észérvekkel meg lehet győzni”.

A Fideszben néhányan felemlegették, hogy túlzottan lobbizik Mezőkövesd érdekében. Bár csak 1998-ban lépett be a Fideszbe, 2001-re már államtitkár, sőt, ebben az évben kihelyezett kormányülést is tartanak városában. Itt készült az a híressé vált fotó Orbán Viktorról, amelyen a magyar miniszterelnök kezét megcsókolja egy idős asszony. A kép bal felső sarkában feltűnik Tállai is. A politikus a következő években is folyamatosan harcolt ki forrásokat Mezőkövesd számára, a város látványos fejlődésnek indult.


Kaveczky, Orbán Viktor; kézcsók; Mezőkövesd; Tállai András; kezet csókol

A híres kézcsók


Országosan ismert talán akkor lett, amikor 2013-ban a mezőkövesdi focicsapat 400 milliós rendkívüli kormányzati támogatást kapott. A labdarúgóklub – Felcsúttal együtt – ekkor jutott fel a második osztályból az elsőbe, a csapat stadionja azonban nem volt alkalmas első osztályú mérkőzések rendezésére. A kormányzati támogatás révén a 17 ezer lelkes város ezerfős stadionját ötezerre bővítették. A helyi futballklubot vezető Tállai akkor azt állította, „szemernyit sem” lobbizott.

Egyik beszélgetőpartnerünk kiemelte, Tállai számára fontos az is, hogy pozíciójának megfelelően kezeljék. Elmesélte, hogy egy minisztériumi rendezvényen az ültetési rend szerint nem az államtitkári beosztású Tállai ült volna a miniszter mellett. A politikust ez annyira zavarta, hogy előreszaladt, és kicserélte a névtáblákat, átvariálva ezzel az ülésrendet. A történetet kérdésünkre Tállai tagadta, szerinte a rosszakarói terjesztik ezt.


Csányi Sándor; Tállai András

Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével a Mezőkövesd Zsóry FC - Lombard Pápa Termál FC mérkőzésen


“Adószámuk van?”

Nemcsak a Fideszben szembetűnő, hogy nem tér ki a konfliktusok elől. Mezőkövesden 2012 februárjában szóváltásba keveredett a baloldali politikusok által szervezett éhségmenet résztvevőivel. Tállai munkát és kenyeret ajánlott, de azt is kérte, a munkavállalók fújják meg az alkoholszondát . Az ellenzéki politikusok azt javasolták, hogy Tállai fújjon a szondába, mert „tántorgott és billegett”. A Fidesz közleményben utasította vissza, hogy Tállai részeg lett volna. „Az aznap levett minta alapján elvégzett véralkohol vizsgálat negatív eredményt mutatott” – írta Selmeczi Gabriella szóvivő.

Tállai volt az is, aki nyilvánosan javasolta 2012 júniusában Ángyán József kizárását a Fidesz frakciójából. Ángyán az állami földbérlet-pályázatok vizsgálatával nehéz helyzetbe hozta a Fideszt és személy szerint Tállait is. Az egykori vidékfejlesztési államtitkár egyik elemzésében azt írta: a Borsodban bérbe adott állami földek jelentős része Tállai családjához, ismerőseihez kerültek. A politikus ezeket az állításokat visszautasította.

Egy hónappal később pedig az MSZP támadta azért, mert Tállai mezőkövesdi szocialista ellenfelét, Nyeste Lászlót kirúgták a helyi iskolából. A Belügyminisztérium, ahol Tállai akkor önkormányzati államtitkár volt, azt közölte: „az MSZP régi bolsevik módszerrel, személyes támadással igyekszik elterelni a figyelmet.”

A politikus és a stábja nem volt túlzottan barátságos akkor sem, amikor a cikk elején említett nyilvános szereplését próbáltuk nyomon követni. Munkatársa rögtön szóvá tette, amikor a pogácsát eszegető politikust fotóztuk. „Az államtitkár urat nem fotózzuk, amikor eszik” – mondta, majd töröltetni akart több képet. (A cikk előző verziójában félreérthetően az szerepelt, hogy töröltették a képeket - szerk.) Amikor Mezőkövesden sikerült pár percet beszélgetni Tállaival, rögtön azzal kezdte, miért akarunk lejárató cikket írni róla. A rövid beszélgetés alatt a humorából is kaptunk egy kis ízelítőt. „Egyébként adószámuk van?” – vetette oda egy félmosoly kíséretében.

A cikk elkészítésében közreműködött Joó Hajnalka.


Nézze meg Tállai András péntek délutánját