Marad a fekete ruhás nővér a Péterfy Sándor utcai kórházban

-

Mégsem hagyja ott a Péterfy Sándor utcai kórházat az az ápolónő, aki a minap felmondott, miután nem engedték neki, hogy a nővérek túlterheltsége és a ki nem fizetett túlórák ellen tiltakozásul fekete ruhát viseljen. Sándor Mária az RTL Klub beszámolója szerint azért mondta vissza felmondását, mert nem akarja cserbenhagyni ápoló kollégáit. Munkaügye kedden ismét rendeződött.


A nővér ugyan korábban felhívást intézett a hazai gyermekellátó helyekhez, hogy várja azoknak az intézményeknek a jelentkezését, amelyek hajlandóak azonnal alkalmazni őt, most úgy néz ki, Sándor Mária mégis annál a kórháznál marad, amelyről az RTL Klub Házon kívül című, hetekkel korábbi műsorában azt nyilatkozta, hogy az ápolók rengeteg túlóráját nem fizetik ki nekik.

Később a nővér azzal akart tiltakozni a nehéz munkakörülmények ellen, hogy fekete ruhát húzott magára. Végül az ápolónő felettesei nem engedték meg neki a demonstráló öltözéket, és Sándor Mária, arra hivatkozva, hogy nem élhet demonstrációs jogával, közölte: felmond. Ezt vonta vissza – közölte a csatorna hétfőn este.

A kórház menedzsmentje kedden délelőtt tárgyalt a kialakult helyzetről Sándor Máriával. A nőt a Független Egészségügyi Szakszervezet jogászai segítették az egyeztető megbeszélésen, melynek az lett az eredménye, hogy Sándor Mária munkaügye végül megnyugtatóan rendeződött. A szakszervezet azt írja a Facebookon, hogy „a jogviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozat Sándor Mária részéről visszavonásra került (melyhez a munkáltató a mai napon hozzájárult), így tudja folytatni munkáját.”


A Népszabadságnak a Péterfy Sándor utcai kórház orvos igazgatója, Szokoly Miklós Sándor Mária fekete ruhás tiltakozásáról azt mondta: nem a demonstrációs jogát vitatják az ápolónőnek, hiszen amikor ismét átöltözött a kórházi formaruhába, akkor is kitűzött egy fekete szalagot, amit már nem tettek szóvá. Ám az újszülöttek biztonsága érdekében nem megengedhető, hogy valaki ne a kórházban mosott formaruhában dolgozzon. Az ápolónőre bízott csecsemők immunrendszere fejletlen, nagyon fogékonyak a fertőzésre.


Mindeközben fekete ruhás tüntetési hullám indult el a hétvégén, amely a következő szombaton és vasárnap is folytatódik. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is támogatja azt a szolidaritási mozgalmat, amelynek keretében több egészségügyi intézményben is „gyásztrikót” húztak az ápolók. Kiss László, a tiltakozó akciót támogató szakszervezet elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy a mozgalomhoz az összes hazai egészségügyi intézmény csatlakozott, sőt az amszterdami mentőállomásról, valamint svájci és németországi egészségügyi intézményekből is bejelentkeztek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki. A parlament hétfői ülésére pedig az LMP képviselői is feketében érkeztek.