A DK feljelenti Matolcsy Györgyöt

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

Az ellenzéki párt szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke „az elmúlt hetekben több esetben is rendkívül költséges és homályos hátterű ingatlanvásárlásokat hajtott végre”, az Eiffel Palace irodaház megvásárlása miatt tesznek feljelentést. Matolcsy György jegybankelnök szerint nyomott áron jutottak az épülethez.


A párt közleménye szerint egyértelmű, hogy a jegybankelnök mindenfajta kontroll nélkül szórja a pénzt, elég csak a tiszaroffi kastélyra, az IPOSZ épületére vagy az oktatásra szánt 200 milliárdra gondolni. A legutóbbi példa az Eiffel Palace irodaház megvásárlása volt, amelyet egyébként tulajdonosai januárban még 40 millió euróért hirdettek, az MNB végül 45 millió euróért vette meg az atlatszo.hu birtokába került költségvetés szerint. Az Eiffel Palace-t eladó offshore cég ismeretlen tulajdonosai ugyanakkor 15 millió eurót kerestek az üzleten. A párt azt szeretné, ha a vásárlás minden körülménye és az offshore cég tulajdonosi háttere is nyilvános lenne. Az Eiffel Palace irodaház megvásárlása miatt tesz feljelentést a DK Matolcsy György ellen.


Matolcsy György egy korábbi levélben azt írta, az Eiffel Palace-hoz nyomott áron jutott hozzá az MNB, az irodaházat pedig gazdaságosan üzemeltetheti, miután az épület csaknem kétharmadát bérbe adták. Az is fontos érv volt, hogy az épület magyar tulajdonban maradjon. A magyar jegybank más külföldi központi bankok bevált gyakorlatát valósítja meg a hazai közösségi vagyon gyarapításával – írta a jegybankelnök. Hozzátette, az elmúlt évtizedekben az MNB tulajdonában csaknem kéttucat ingatlan volt, amelyek közül hetet kifejezetten üdülésre használtak. Ezt az üdülőhálózatot 2009-ig felszámolták. Így az ingatlanvásárlással egy képzési és egy szabadidőközpontja van az MNB-nek.  Miután a jegybank a tavalyi évet 26,3 milliárd forint nyereséggel zárta, így az ingatlanok megvásárlása nem jelentett terhet a központi költségvetésnek.