A demarkációs vonalon tárgyal a két Korea

Fotó: AFP / RUBY TAM

-

Április végén csúcstalálkozót tartanak. A tokiói média szerint Japán is meghívta Kim Dzsong Unt.


Megkezdődtek a miniszteri szintű tárgyalások Észak- és Dél-Korea között az április végi csúcstalálkozó előkészítéséről. A küldöttségek a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban találkoztak és megállapodtak, hogy április 27-én lesz a csúcstalálkozó. Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Panmindzson déli részén lévő Béke Házban találkozik majd.

A tárgyalóküldöttségek a jövő szerdán munkamegbeszélést tartanak a csúcstalálkozó protokolláris és biztonsági intézkedéseiről.

A dél-koreai küldöttséget vezető Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter a csütörtöki forduló előtt azt mondta, "alapos konzultációkat folytatnak Észak-Korea képviselőivel, hogy sikeres legyen a csúcstalálkozó".

Az Aszahi Simbun szerint már júniusban sor kerülhet Abe Sindzó japán miniszterelnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozójára. Tokió kezdeményezte, hogy Japánban találkozzanak. A lap szerint a kérdést megvitatták a Koreai Munkapárt ülésén. Szuga Josihide japán kormányfőtitkár kitérő választ adott, de azt mondta, hogy Tokió különféle csatornákon párbeszédet folytat Phenjannal. Japán-észak-koreai csúcstalálkozó utoljára 2011-ben volt.

Az Aszan Simbun szerint Phenjanban fontolóra vették, hogy külön találkozzanak a hat országgal, amelyek részt vettek az észak-koreai atomválságról szóló tárgyalásokon. Közéjük tartozik az USA, Kína, Japán, Dél-Korea, Németország és Oroszország. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint nincs napirenden egy orosz-észak-koreai csúcstalálkozó.

Kim Dzsong Un a hét elején felkereste Pekinget. Előre nem bejelentett, háromnapos látogatásán tárgyalt Hszi Csin-ping államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trumppal is. Ez volt az észak-koreai vezető első kínai, és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben átvette az ország vezetését.

A koreai háború 1953-ban nem békekötéssel ért véget, hanem tűzszüneti egyezménnyel. A két Korea harmadszor tartana csúcstalálkozót: 2000-ben és 2007-ben Kim Dzsong Il – Kim Dzsong Un apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel.