A csokoládé az újabb front az orosz-ukrán konfliktusban

Fotó: Europress/AFP/Movsumov / Europress/AFP/Movsumov

-

Újabb fejezet az orosz-ukrán csokoládéháborúban: orosz belügyi erők elfoglalták és bezárták az ukrán Roshen vállalat egyik oroszországi gyárát. A Roshen többségi tulajdonosa a Tibit is gyártó Bonbonetti Choco Kft.-nek.


A Moszkvától 450 kilométerre délre fekvő Lipeck városában található gyárba a cég szóvivője szerint mindenféle dokumentum, vagy parancs felmutatása nélkül hatoltak be az orosz rendőrök, állították le a termelést és küldték haza az embereket még szerdán - közölték az ukrán kereskedelmi és gazdasági minisztériumok. A Roshen a volt ukrán külügyminiszter és gazdasági miniszter, az Európa-párti Petro Porosenko érdekeltségébe tartozik, aki tervei szerint indul a májusi ukrajnai elnökválasztáson is.


-


Mi lehet az oka?

Az ügy előzménye, hogy az orosz hatóságok tavaly júliusban felfüggesztették a Roshen termékeinek oroszországi forgalmazását, amit egészen novemberig fenn is tartottak. Az ügy ugyanakkor valószínűleg nem az ukrán cég által gyártott csokoládénak szól, hanem Porosenko politikai szerepvállalásának - írja a BBC. Az ukrán politikus ugyanis egyike volt azoknak, akik az Oroszország által életre hívott vámunió heyett Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozását támogatták. A Forbes magazin szerint Porosenko Ukrajna hetedik leggazdagabb embere, aki segítette az ukrán hatalom bukásához vezető kijevi tüntetéseket is.