A Corvinus rektora reménykedik, a diákság küzdene a budai kampuszért

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

Összhallgatói és -dolgozói fórumot tartottak a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán. A lépcsőkön állt a sor, annyian voltak. A BCE rektora semmi konkrétumot nem tudott mondani, a hallgatók és oktatóik elszántnak tűntek: nem engedik feldarabolni az intézményt, már egy petíciót is útjára bocsátottak.


Egy gombostűt nem lehetett elejteni, annyian zsúfolódtak össze a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Budai Campusának dísztermében a Villányi úton. Ezer-ezerötszáz hallgató és oktató vett részt az összhallgatói és -dolgozói fórumon. A rendezvény – amelyet korábban hívtak össze – a VS.hu tegnapi beszámolója nyomán már csak egy kérdés körül forgott: mi lesz az egyetem itt működő három karával, a kertészettudományival, a tájépítészetivel és az élelmiszer-tudományival. Megmaradnak, vagy más egyetemekhez kerülnek, feldarabolva?


Rostoványi Zsolt, a BCE rektora semmilyen konkrétumról nem tudott beszámolni, de kifejezte reményét, hogy egyben marad az egyetem. A kampusz egyik oktatója azt kérdezte tőle, a reménykedésen kívül mit tesz ennek érdekében az egyetem vezetése. A rektor azt válaszolta, megpróbál szövetségeseket keresni más felsőoktatási intézményekben, államtitkárokkal, államtitkár-helyettesekkel, miniszterekkel beszél, megpróbálja meggyőzni őket.

A fórumon a kampusz egyik vezető munkatársa arról beszélt, hogy semmilyen pozitív jelet nem lát a jövőre nézve. Az intézmény hiába adta be pályázatát a főépület és a fűtési rendszer korszerűsítésére, nem kapott támogatást. Még azt sem tudták elérni, hogy 10-12 millió forintot kaphassanak néhány labor átköltöztetésére, hogy azok gazdaságosabban működhessenek. Ezekből azt a következtetést vonja le, a kormányzat nem számol az egyetemmel, nem akarja fenntartani, ezért nem is akar rá költeni. Egyvalamire kaptak pénzt: informatikára. Ahogy fogalmazott, ezen nem csodálkozik, mert ezek olyan eszközök, amelyeket el lehet csomagolni és máshová vinni. Az egyetem viszont itt marad.


Pillantson be a kertészkar arborétumába


Nemzeti kincs

Hegedűs Attila, a kertészettudományi kara dékánja azt hangsúlyozta, a Budai Campuson több mint 160 éve folyó oktatás és kutatás nemzeti kincs, amelyet nem szabad elherdálni. Tavaly azzal adta be dékáni pályázatát, hogy az egyetemnek meg kell maradnia jelenlegi helyén, a Villányi úton.

Egy volt egyetemi hallgató is üzent a fórumozóknak. Arra emlékeztette őket, 2002-ben is felmerült az egyetem megszüntetése, akkor is masszívan ellenálltak. A diákok élőlánccal védték az épületeket, az intézmény vezetése, határozottan kiállt az egyetemért a kormányzattal szemben.

Egy másik hozzászóló ehhez csatlakozva azt idézte fel, 13 éve nem gyűltek össze ennyien, mint ma.

A hallgatói önkormányzat szintén kifejezte, semmilyen körülmények között nem támogatják az egyetem megcsonkítását – ezt Kaizinger Tamás Töhötöm, a BCE HÖK elnöke nyomatékosította hozzászólásában. A hallgatói önkormányzat online petíciót indított Együtt a Corvinusért! címmel (máris több mint 2300-an írták alá). Úgy látják, a három kar kiszervezésével a budai arborétum és az évszázados múltra visszatekintő agrár- és műszaki képzések is bizonytalan helyzetbe kerülhetnek. Ezért amennyiben a kormányzat hivatalossá teszi a BCE átalakításának tervezetét, a HÖK az intézmény 14 ezer hallgatójával minden tőle telhetőt megtesz, hogy a megvalósítást megakadályozza – olvasható a petíció szövegében. A HÖK-elnök megkérdezték konkrét mit fognak tenni, hogy megvédjék az intézményt. Az elnök az átszervezésről kiadott sajtóközleményt és a petíciót nevezte meg, egyebet nem említett.

Többen is jelentkeztek kérdésekkel, amelyek nem hangozhattak el, mert a fórum szigorúan egy órán át tartott, az ülést fél kettőkor berekesztették.

A BCE délelőtt közleményt adott ki, amelyben ebben azt írja, lesz egyeztetés a felsőoktatás átalakításáról, de hogy az érinti-e majd a Corvinust, nem tudja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a VS.hu megkeresésére azt közölte, „az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el az érintett intézményekkel és azok gazdasági és társadalmi környezetével”, ezért kérdéseinkre a későbbiekben tud válaszolni.