A Bundestag megszavazta a menekültügyi törvények szigorítását

Fotó: DPA / BERND VON JUTRCZENKA

-

A német törvényhozás alsóháza nagy többséggel elfogadta csütörtökön azt a törvénycsomagot, amely részben felgyorsítaná a menedékjogi eljárásokat, és megteremtené annak lehetőséget, hogy az elutasított kérelmezőket is hamarabb kitoloncolják, ugyanakkor több támogatást adjanak a menedékkérőknek. A reformcsomag pénteken kerül a felsőház elé.


A 630 tagú Bundestagban 600 képviselő szavazott, a kormány előterjesztéseit 475 képviselő támogatta, és 68 utasította el. A név szerinti szavazáson 57-en tartózkodtak. A reformcsomag pénteken kerül a tartományokat képviselő Bundesrat elé. Mivel a módosításokat a berlini vezetés a tartományi kormányokkal közösen dolgozta ki, így a Bundestag után várhatóan a Bundesrat is elfogadja majd a csomagot.


Az alsóházban elfogadott reform a menekültügyi rendszer legnagyobb szabású átalakítása 1993 óta, amikor a délszláv háború miatt megindult nagy menekülthullám miatt kellett szigorítani. Az új szabályok november 1-jén léphetnek érvénybe.


Az albánoknak nem lesz érdemes próbálkozniuk Németországban

A változtatások célja a menedékjogi eljárások felgyorsítása és az elutasított kérelmezők mielőbbi távozásának előmozdítása, a menekült státus megszerzésére esélyes menedékkérők beilleszkedésének támogatása és a menekültügyi rendszer finanszírozásának biztosítása. A biztonságos származási országok körét Albániával, Koszovóval és Montenegróval bővítik. (A másik három nyugat-balkáni államot – Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Szerbiát – már tavaly biztonságos származási országnak minősítették.) Ezeknek az országoknak az állampolgárai az esetek csaknem 100 százalékában nem kapnak menekült státust.


Ugyanakkor a besorolás nem menti fel a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF) a kérelmek részletes, a kérelmezők egyéni, személyes helyzetének tanulmányozásán alapuló elbírálása alól, és a belügyminisztérium szerint nem is gyorsítja lényegesen az eljárást, mindössze 10 percet lehet majd megtakarítani az ügyintézésben. Igazából a besorolás üzenete a fontos, miszerint az adott ország állampolgárainak nem érdemes próbálkozniuk Németországban – érvelt a tárca még a javaslatok előkészítése idején.


A védelemre nem szoruló embereket a német menekültügyi rendszerbe vonzó, úgynevezett rossz ösztönzők kiküszöbölését szolgálja egy sor további új szabály is. Például csökkentik a készpénz arányát a menedékkérők juttatásaiban, és legfeljebb egy hónapra előre fizetik ki, 6-ról 3 hónapra korlátozzák az ország elhagyására kötelező BAMF-határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.


Növelik viszont a menedékkérők támogatását

A menekült státus megszerzésére esélyes menedékkérők beilleszkedését szolgálja, hogy megnyitják előttük az ingyenes nyelvi és integrációs kurzusokat, amelyeken eddig csak a menekültek vagy befogadottak vehettek részt, és szélesítik munkavállalási lehetőségeiket.


A reform új alapra helyezi a menekültügy finanszírozását. A menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetett havi 670 eurós fejkvótával a szövetségi kormány átvállalja a menedékkérők ellátásáért felelős tartományoktól a menedékkérők számának és az eljárások átfutási idejének bizonytalanságából fakadó pénzügyi kockázatot. Továbbá növelik a szociális lakások építésére és a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők ellátására, nevelésére nyújtott szövetségi támogatást.