A brüsszeli terror után jöhet a masszív katonai jelenlét az EU-ban

Fotó: BELGA MAG / FILIP DE SMET

-

A belga kormányfő szerint nem igaz, hogy országa a terror melegágya lenne, nem rosszabb a helyzet Brüsszelben, mint máshol. A német belügyminiszter arról beszélt, „látható, robusztus jelenléttel" kellene őrizni a kritikus infrastruktúrát.


Európa vezetői is kommentálták a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat, amelyeknek 26 halálos áldozata van. Charles Michel belga kormányfő első nyilatkozatában azt mondta, „percről percre követi az eseményeket”, egyben arra kért mindenkit, „maradjanak a tartózkodási helyükön”. Az Európai Bizottság alelnöke, Kristalina Georgieva azt írta, az uniós intézmények „közösen dolgoznak a biztonság megteremtéséért”. Később azonban már arról beszélt, hogy „nevetséges Belgiumot afféle földi pokolnak leírni” a terrortámadás nyomán, mivel „Belgiumnak természetesen megvannak a maga problémái, melyek nem súlyosabbak, mint a párizsi, vagy más metropolisok elővárosaiban tapasztalhatók”.

A francia kormányfő, Manuel Valls, és Bernard Cazeneuve belügyminiszter Belgiumba utazik, hogy a megerősített rendészeti, titkosszolgálati egyezségről tárgyaljon. Michel szerint ez ugyanakkor „már most is nagyon jól működik", de hozzátette, javítani persze mindig lehet rajta. Egyben sürgette, hogy a Schengen-zóna tagállamai között is fonják szorosabbra az együttműködést.

David Cameron brit kormányfő bejelentette, összehívta a szigetország rendkívüli biztonsági helyzetéért felelős COBRA-csoportot keddre, és azt mondta, „mindent megteszünk, hogy segíthessünk”.


Az egész Európai Unió ellen

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár az MTI szerint gyáva, „közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben. Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás „a szabadságunk" ellen irányult és „mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a „helyzettől függően látható, robusztus jelenléttel" őrködjenek a „kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett.

Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta a miniszter.A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba - írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni.

Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. "A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat" - írta a lengyel elnök. Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni.

Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek. „A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát" - hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. „Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni" - állapította meg.