A briteknek két milliárdot kéne fizetniük az EU-nak, de nem hajlandóak

Fotó: MTI/MTVA / Yves Logghe

-

A hivatalos indoklás szerint ez csak egy kiigazítás, mert jobban ment a brit gazdaság, mint várták. Cameron viszont nem fog fizetni, inkább kilépteti Londont az Európai Unióból.


„A bizottság azzal érvel, hogy ez csak egy technikai kiigazítás, ami mindenkire vonatkozik. De ez nem igaz, mi nagyon sokat fektettünk ebbe a szervezetbe, és vezető szerepet töltünk be. Nem fogadjuk el, hogy három héttel a határidő előtt kapunk egy számlát kétmilliárd euróról. Ez elfogadhatatlan. Meg kell érteniük, ha egy szervezet így viselkedik, lesznek olyan tagok, akik változást követelnek majd, hiszen ez így nem mehet tovább – mondta David Cameron brit miniszterelnök, miután az Európai Tanács ülésén megkapták a kétmilliárd eurós (mintegy 600 milliárd forintos) számlát.


Az ügy kapcsán megkérdezték José Manuel Barrosót is, az Európai Bizottság leköszönő elnökét, aki kora délután még azt mondta, nem tudja miről van szó. Azonban Herman van Rompuyjal tartott közös búcsúértekezletén már azt közölte, hogy a félreértést az okozza, hogy minden tagállam a saját statisztikái szerint számol. Ezek viszont nem minden esetben egyeznek meg az Európai Unió számaival. Barroso elmondta, az összeget felülvizsgálhatja a Bizottság.

Barrosó szerint a tagállamok követelését teljesítették akkor, amikor belementek abba, hogy a nemzeti összbevételek (GNI) után kell majd fizetni. A leköszönő biztos szerint emiatt nem jöttek most ki jól a britek.


Rosszul jártak a hollandok, jól a franciák és a németek

Az EB Hollandiától is 600 millió eurós (180 milliárd forintos) pótlólagos befizetést vár. Németországnak és Franciaországnak azonban visszafizetés jár, mivel a gazdaságaik a vártnál rosszabbul teljesítettek.