A Brexit után a skótok is kilépnének, de ők Nagy-Britanniából

Fotó: AFP / ANDY BUCHANAN

-

Szinte elkerülhetetlennek tűnik az újabb népszavazás kiírása Skócia függetlenségéről – írta brit kormányközeli forrásokat idézve pénteki számában a Financial Times című tekintélyes, brit gazdasági-politikai napilap.


A londoni üzleti lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint most már nem az a kérdés, hogy lesz-e újabb skót referendum, hanem az, hogy mikor. A Financial Times forrásai azzal számolnak, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök 2018 végére írja ki a függetlenségi népszavazást. Bár a brit kormánynak vannak jogi eszközei ennek megakadályozására, London inkább arra összpontosít, hogy megpróbálja a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra kitolni az időpontot – mondták a lapnak nyilatkozó kormányilletékesek.

Theresa May brit miniszterelnök márciusi végéig tervezi a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza – és aktiválása el is indítja – a kilépési folyamatot az Európai Unióból, és a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokhoz kétévi időtávlatot határoz meg. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 tavaszára szűnhet meg, bár a többi EU-tagállam egyhangú jóváhagyásával van mód a tárgyalási időszak meghosszabbítására.

Nicola Sturgeon a héten a BBC televíziónak nyilatkozva mindazonáltal azt mondta: 2018 őszére már világosan körvonalazódhat, hogy a brit kormány milyen megállapodást érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről az Európai Unióval, így a jövő év ősze „észszerű időpontja” lehet a függetlenségi népszavazásnak, „ha Skócia ezt az utat választja”. A skót kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy erről döntés még nem született.

A skóciai függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazáson a skótok 55 százaléka az elszakadás ellen, a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazáson viszont 62 százalékuk a bennmaradás mellett voksolt. Országos átlagban azonban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

A legutóbbi felmérések is azt mutatják azonban, hogy nincsenek többségben az elszakadás hívei. Az Ipsos MORI közvélemény-kutató e héten elvégzett vizsgálata szerint a döntésükben és részvételi szándékukban egyaránt biztos skót választók körében éppen 50:50 százalék a függetlenséget támogatók, illetve elvetők aránya.

A cég azonban feltett egy másmilyen típusú kérdést is. Ebben egy tízpontos skálán kellett bejelölniük a válaszadóknak, hogy mennyire támogatják Skócia függetlenné válását. Az 1-es számot, amely a függetlenség maradéktalan támogatását jelenti, a résztvevők 28 százaléka választotta, 38 százalék jelölte be viszont a 10-est, amelynek meghatározása szerint az ezt választók teljes mértékben azt támogatják, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.