A bevándorló már nem menő, az új sláger a család

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Mintha csak kormányzati agytrösztök írták volna az elmúlt napok eseményeit: a nők szerepéről szóló kijelentésekkel kezdődött vita egy olyan, szimbolikus háborúvá alakul, ami szinte lételeme a Fidesznek. Erre a vonalra sikerült felfűzni még a mobilinternet-szolgáltatások ügyét is. A baloldali-liberális ellenzék pedig lelkesen sétált bele a csapdába.


A rendőrség honlapján van egy számláló, amely azt mutatja, hogy naponta hány illegális határátlépőt fogtak el. A hétfői napra három, keddre két, szerdára pedig hat főt mutat a hivatalos statisztika. Ez világosan jelzi, hogy a migrációs válság Magyarország szempontjából lecsengett, a kerítés és a jogi szigorítások meghozták a kormány által várt eredményt, amivel még a Fidesz támogatottságát is sikerült visszatornázniuk a tavaly őszi – internetadós – megroppanás előtt mért szintre.

Ennek azonban van egy olyan következménye is, hogy a kormányzati kommunikáció elvesztette kedvenc témáját. Még lehet aláírásokat gyűjteni a „betelepítési kvóták” ellen, de bevándorlók nélkül nem biztos, hogy érdemes nagyon hangsúlyozni a bevándorlásellenes politikát – még ha a válsághelyzetet hivatalosan nem is fújták le. Új frontot kell nyitni, hiszen a Fidesz a tapasztalatok szerint a szimbolikus háborúkban igazán erős. Így lehet például az ország védelmezőjének szerepébe helyezkedni, különösen, ha az ellenfél kellően megfoghatatlan, és nem örvend túl nagy népszerűségnek, mint például az Európai Unió.

Az új jelszó a család védelme, az ellenség pedig továbbra is a liberalizmus. Korábbi információink szerint a kormánypártok már nyáron tervbe vették egy új, „családvédelmi kampány” elindítását, csak aztán a migrációs válság annyira eluralta a közbeszédet, hogy elhalasztották azt. Most viszont eljött az ideje, és Kövér László vasárnapi, kongresszusi beszédével a kezdetét is vette a kampány, amelyre – mint „kommunikációs lábra” – felfűzve konkrét intézkedéseket is bejelentettek. 2016-ban várhatóan legalább annyiszor halljuk majd a család szót, mint idén a megélhetési bevándorlót.A Fidesz ráadásul magas szintre fejlesztette a szimbolikus politizálást, gyakorlatilag bármilyen témát képes az ügy szolgálatába állítani. Például arra hivatkozva felbontani a Magyar Telekommal kötött mobilinternet-szerződéseket, hogy a cég megvonta a támogatást Kovács Ákostól. Ráadásul először általában a Telekom-szerződések felmondását jelentették be, csak később pontosították a mobilinternetre. Tudható ugyanakkor, hogy az állami tulajdonú MVM Net Zrt. épp mobilinternet-hálózatot épít, vagyis – ahogy ezt egy kormányzati forrás is megerősítette – az Ákos-ügy nélkül is váltanának az állami intézmények. Az állami cégek amúgy is szisztematikusan építkeznek ezen a fronton, éppen a nyáron fejeződött be a MÁV önálló kommunikációs rendszerének kiépítése.

A fideszes agytrösztök a tapasztalatok szerint stabilan számíthatnak a baloldali-liberális politikusok és véleményformálók egy részére, akik ugyanolyan szívesen szállnak be szimbolikus csatákba, mint a kormánypártok, csak azt nem tudják, hogy ezek a háborúk számukra megnyerhetetlenek. Így történt ez a halálbüntetésről folytatott vita ügyében, az EU-s intézményekben a magyar kormány intézkedéseivel szemben folyó eljárások esetében, és így van ez most, a családvédelemmel is. Gyurcsány Ferenc exkormányfő pártja, a Demokratikus Koalíció például már ki is adott egy közleményt, hogy feljelenti a kormányt, mert „vérlázító” a Telekom-szerződések felmondása.

Lehet ugyan, hogy a kritikák konkrétan nem a frissen bejelentett családtámogatási intézkedéseknek szólnak, hanem a nők szerepéről és a gyermekvállalásról szóló konzervatív megszólalásoknak, de a kormányzati kommunikációban ezek már nem különülnek el. A politikai háború lényege kormánypárti szempontból az értékválasztás: vannak a családok védelmezői, és – ahogy Kövér László ezt az InfoRádióban megfogalmazta – „a halál kultúrájának a harsonásai”. Szintén Kövér mondta azt, hogy „néha kell provokálni egy kicsit a véleményformálókat”, és az elmúlt napok eseményei alapján ez sikerrel is járt.