A Betyársereg kivonult Szegedre a menekültek miatt

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

HÁTTÉR

50-60-an vannak, nyílt konfliktusra egyelőre nem került sor, de a helyzet feszült.


A hvg.hu szerint a Betyársereg tagjai a Nagyállomás előtt vannak, ott, ahol a MigSzol aktivistái segítenek a menedékkérőkön.


Először csak négy Betyársereg-szimpatizáns vagy -tag érkezett oda, majd 10-12 kocsival érkeztek meg a többiek. A MigSzol aktivistái azonnal szóltak a helyszínen tartózkodó rendőröknek, akik erősítést hívtak, ezután már volt ott annyi rendőr, mint Betyársereg-tag.

A téren eközben csak pár menedékkérő tartózkodott, de ők a nap folyamán folyamatosan érkeznek az állomásra. Hogy a provokációt elkerüljék, az idegenrendészeti hivatal és a pályaudvar között rendőrök kísérik őket. A radikális szervezet szimpatizánsai fotózzák, videózzák az aktivistákat és a menekülteket – írta a lap.

Nem ez az első ilyen esett, amióta a segítő aktivisták a helyszínen dolgoznak. Szombat este részeg, szkinhed-külsejű fiatalok érkeztek félmeztelenül, sörösüvegekkel, a hat-hét fiatal különböző sértéseket vágott a menekültek és az aktivisták fejéhez, olyat mint „Takarodjatok haza!”. Végül a rendőrök tettek rendet.


A MigSzol szegedi segítői azután települtek ki a Nagyállomás elé, hogy megelégelték a vasútállomáson uralkodó állapotokat, és próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy emberibbek legyenek a körülmények. Helyszíni riportunkat itt olvashatja, képriportunkat pedig itt nézheti meg.