A balhé után ismét bemehetnek a menekültek Macedóniába

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Viszont csak annyi, amennyit el tud látni és el tud szállítani. Mindez azután, hogy reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani őket.


Engedünk annyi embert belépni, amennyit a szállítási kapacitásunk lehetővé tesz és akiket megfelelő módon el tudunk látni

– mondta Ivo Kotevszki, belügyi szóvivő. Délután több száz menekült jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. „A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket” – mondta egyikük a brit hírügynökségnek.


Később azonban ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor egyszerre mintegy ezer ember próbált meg a nyomukban bejutni, miközben a kormány egy közleményben azt jelezte, hogy csak a „sérülékeny kategóriába” tartozó „korlátozott számú” migránsokra vonatkozik a beutazási engedély.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a macedón-görög határon kialakult helyzet miatt és felvette a kapcsolatot a szkopjei külügyminisztériummal. Antonio Gutierres egy nyilatkozatban közölte: „biztosítékot kapott Szkopjétól arra nézve, hogy a jövőben nem zárják le a határt”. A főbiztos a görög kormányt arra kérte, hogy nyújtson segítséget a határ görög oldalán rekedt embereknek és helyezze el a határtól messzebb lévő létesítményekbe a menekülteket.

Bulgária pénteken bejelentette, hogy katonákat vezényel ki a határőrség megsegítésére. „A szomszédos országokban kialakult helyzetre és a menekülthullámra való tekintettel a védelmi minisztérium a belügyminisztériummal közösen intézkedéseket fog hozni a határok védelmében” – hangzik a szófiai közlemény. A belügyminiszter szerint a görög és a macedón határ védelmét erősítik meg.