8000 beteget tett ki hepatitis veszélyének egy fertőzött brit gyógyító

-

Az egészségügyi dolgozó a skóciai Lanarkshire-ben tevékenykedett 2008-ig, amíg ki nem derült, hogy a súlyos májkárosodást is okozó hepatitis C vírussal fertőzött. Most mindenkit, akit 1982 és 2008 között kezelt, vérvizsgálatra hívtak be, bár a hatóságok szerint kicsi a kockázata a megbetegedésnek.


Azt, hogy orvos a csak "egészségügyi"-ként emlegetett dolgozó , abból lehet gondolni, hogy a vérvizsgálatra az után kezdték behívni a betegeket, hogy tavaly hepatitis C-t diagnosztizáltak valakinél, akit korábban ő operált. Az elvégzett vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a beteg műtét alatt fertőződött meg.

Azóta egy másik hepatitis C-vel fertőzött beteget is találtak Lanarkshire-ben, akit ugyanez az "egészségügyi dolgozó" fertőzhetett meg.

Az orvos egyébként, mihelyt kiderült, hogy ő maga is hepatitis C-s, azonnal, vagyis még 2008-ban abbahagyta a praktizálást.

Addigra azonban már több mint 8000 betege lehetett, akik elvben mind megfertőződhettek.

A hepatitis C ellen nincs oltás, és testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed. Krónikus májgyulladást, súlyos formájában májzsugort és májrákot is okozhat, és ilyenkor az esetek túlnyomó többségében tünetmentes maradhat mindaddig, amíg be nem következik a májkárosodás, ami hosszú évekig is tarthat.