70 millió után nyomoznak Vitézy gumis cégénél

Forrás: MTI/MTVA / Varga György

-

Költségvetési csalás gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Vitézy Tamás (ex-Helyi Téma) Fidesz-közeliként ismert nagyvállalkozó volt gumi-újrahasznosító cége ellen. 69 millió forint felhasználására kíváncsi a hatóság, merthogy a szóban forgó beruházás annak ellenére sem készült el, hogy két céget is megbíztak azzal. A támogató hatóság a 69 millió forint előleg visszafizetését rendelte el, és megszüntette a projekt támogatását.


A Tolna megyei Tamásiban, az egyik igen hátrányos kistérséghez tartozó város kültelki részén megtörtént a csoda. Egy uniós beruházás keretében láthatatlan üzemcsarnokot építettek. Nem is egy, hanem két építési vállalkozót bíztak meg, aki ugyanazt a semmit csinálta.


A csoda a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. telephelyén történt a Dózsa György utcában, a sztyeppén, ahol a gumiabroncs-feldolgozó üzem bővítését tervezték. Az MGU félmilliárd uniós támogatás kapott, abból közel 70 milliót el is költött. Adott például 22 millió forint előleget az ipari létesítmény földmunkáira, amelyeket aztán a vállalkozó nem végzett el. De csak a valóságban nem, papíron rendben megtörtént. Méghozzá egy nap alatt, és ezt le is igazolta egy műszaki ellenőr annak rendje módja szerint. A projekt befuccsolt, és a NAV nyomozói eredtek az előre elköltött 70 millió nyomába.

Már önmagában az MGU története is rendhagyó, de csak annak, aki nem hiszi, hogy össze lehet hozni egy nagykoalíciót , ha van hozzá szándék. Az MGU elődjét még Puch László, az MSZP akkori pénztárnoka alapította a rendszerváltozáskor. Ő bizony az első Fidesz-kormány idején nem zárkózott el az elől, hogy Vitézy Tamás, az Orbán-családhoz közelálló üzletember legyen a cégtársa.


Igen hátrányos helyzetű kistérség, Tamási, Dózsa György utca, MGU telephely


A Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. (MGU) 2008-ban váltott erre a profilra: gumihulladékból dán technológiával állít elő őrleményt, amelyet jellemzően utakba, műfüves labdarúgópályákba, játszóterekbe építenek. Az Európai Unió 2009-ben 476 millió forinttal járult hozzá az 1,3 milliárd forintba kerülő gumihulladék feldolgozó építéséhez.


Az üzemet 2011 nyarán avatták, ez volt a háromlépcsős projekt első eleme. A második lépés az lett volna, hogy a gumihulladékot magasnyomású vízsugárral apró szemekre bontják, hogy az anyag újra vulkanizálhatóvá, vagyis újra felhasználhatóvá váljon – ez magyar találmány, a technológiát az MGU kazincbarcikai telepén kísérletezték ki. Harmadikként egy gyártóüzemet terveztek, amelyben az előállított alapanyagból saját termékeket készítettek volna.

Az MGU a második projektjéhez is sikerrel pályázott, a Gazdasági Opreatív Program második kiírásában (GOP II. – energiahatékony és környezetbarát gumihulladék-újrahasznosító technológia telepítése igen hátrányos helyzetű kistérségben) 474 millió forint uniós forrást nyert a vizes technológiás gumiabroncs-feldolgozásra.


Az MGU első és egyetlen üzemcsarnoka


22 milliót előlegbe

A cég 2013-ban 69 millió forint előleget hívott le a támogatásból, és meg is kezdte elkötését, például tervezésre, berendezések vásárlására. Annak ellenére, hogy időközben a pályázathoz benyújtott üzleti terv és elképzelés tarthatatlanná vált, a projekt eredeti tartalma kiürült a megvalósítás elhúzódása miatt – ezt a projekt szakmai részéért felelős volt és jelenlegi (közben egy ideig nem) ügyvezető Majtán János mondta a VS.hu-nak, akit 2012 májusában eltávolítottak az ügyvezetésből, 2013 májusában pedig kitették a cégből is. Majtán szerint az átalakított cégvezetés miatt nem hozzáértő emberek kezébe került a projekt, akik nem voltak alkalmasok a megvalósításra.


Az MGU az Orbán Viktorral korábban kiváló kapcsolatokat ápoló Vitézy Tamás üzletember többségi érdekeltségében volt, Vitézy 2008-ban került kisebbségbe, amikor egy luxemburgi alapkezelő lett a többségi tulajdonos. Tulajdonos lett még az azóta felszámolás alatt álló ÉRB Bank is, amely hitelt nyújtott az első projekthez, jelzálogjogot alapítva a cégen (erről részletesen lásd keretes írásunkat a cikk végén).

A második projektet a 2013 áprilisban ideiglenes ügyvezetővé kinevezett Hegedűs András vette kezébe. Több forrásunk emlékezete szerint Hegedűst úgy mutatta be a cégtől távozó Vitézy, mint fontos bizalmasát, tanácsadóját. Noha Hegedűs csak júliusig vezette a céget, ám erre az időre esnek az olyan események, amelyek miatt az V.-XIII. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanújával.

Az MGU 2013. júniusban árajánlatot kér a Steel Profession Kft.-től gumihulladék hasznosító üzem kialakítására. A Steel Profession Kft. 2013. június 10-én közli ajánlatát, hogy nettó 215 millió forintért megcsinálja. 2013. június 12-én Hegedűs írta alá a fővállalkozói szerződést a Steel Professionnel. Az MGU vállalta, hogy június 14-ig 22 millió forint előleget fizet a Steel Professionnak, a cég pedig június 18-ig elkezdi az ipari ingatlan három szakaszos kivitelezését – és az év végére be is fejezi.


Zsákolás Tamásiban


Kettőt fizet, egyet se kap

2013. június 16-án váratlanul meggondolta magát az MGU ügyvezetője. Hegedűs már nem akart ipari létesítményt a Steel Professiontől, csak gumitárolók és a csarnoképület földmunkáira tartott igényt. Ennek megfelelően módosították a fővállalkozói szerződést. A jelentősen csökkentett tartalmú megrendelést, a földmunkákat a Steel Profession nettó 23 millió 695 ezer forintért vállalta. Mind az MGU, mind a Steel Profession biztos volt a dolgában. Erre lehet következtetni abból, hogy a munkálatok befejezési határidejének, 2013. június 17-ét jelölték ki, vagyis mindkét fél úgy látta a szerződés-módosítás napján, hogy a Steel Profession képes 24 óra alatt elvégezni feladatát.


Június 17-e azért is fontos dátum a projekt történetében, mert ezen a napon Hegedűs egy másik céget, a Tam-Bau Kft.-t is megbízta a második gumihulladék-hasznosító üzem kivitelezésével. Ez a cég építette az MGU első üzemét. Az MGU ügyvezetője ugyanarra a projektre tehát két céggel szerződik öt napon belül. Kettejük közül a Tam Bau volt az olcsóbb, nettó 190 millió forintért vállalta felépítését.

Munkát végül csak a Tam Bau végzett, de az sem az elnyert GOP II.-es projekt részeként. A második üzemcsarnok helyett az I-es üzemhez háromfalú, tető nélküli gumiőrlemény-tárolókat húzott fel. Kólya Józseftől, a Tam-Bau ügyvezető tulajdonosától megtudtuk, az MGU a csarnok építésétől elállt, csak a betontárolót rendelte meg, ez el is készült.


Csak egy csarnok épült, a kéktetős


24 órás projekt

Érdekes módon a Tam Bau megbízásával a Steel Profession szerződése nem vált okafogyottá. Olyannyira, hogy 2013. június 17-én a Jávorház Kft. műszaki ellenőre helyszíni bejáráson igazolta a gumihulladék-hasznosító üzem kivitelezése II. ütemének munkáit. A birtokunkba került jegyzőkönyv szerint a kivitelező a szerződéses munkákat elvégezte, kivéve a „kiszoruló föld elszállítását”, amit csak október végéig tud megoldani. A műszaki ellenőr a többi között 6 ezer köbméter humuszos termőföld leszedését és gépi elszállítását igazolta. Ezenkívül láttamozta 2800 köbméter „vízszintes felületrendezést földterítéssel” 1200 köbméter föld visszatöltését és rendezését.


Jávor András műszaki ellenőr 2013. december 2-án a Steel Profession teljesítést műszakilag igazolta, a számla szerinti nettó 22 millió forint kifizetését engedélyezte. Ez az összeg éppen megegyezik a Steel Profession számára kifizetett előleggel, ugyanis a módosított szerződésben szereplő nettó 23 millió 695 ezerből 1 millió 695 ezer forintot levontak a Steel Professiontól föld elszállíttatása címen.

Ez a megbízás az egyedüliként munkát végző Tom Bau Kft.-nek jutott, amely a föld elszállításért és a betontároló építéséért összesen nettó 11 millió forintot kapott az MGU-tól. Ezt a teljesítést szintén Jávor igazolta 2013. december 2-án.

Megkérdeztük Jávor Andrást a teljesítési igazolások körülményeiről, de ő azt mondta: nem emlékszik pontosan a történtekre – majd megszakadt a vonal. Későbbi hívásainkra kinyomta telefonját. Szintén kerestük Oláh Dánielt, a Steel Profession ügyvezetőjét, de ő nem vette fel telefonját. Vitézy Tamás érdeklődésünkre azt mondta, nem értesült a nyomozásról, ügyvédje által fog tájékoztatni, mivel külföldön tartózkodik. (Hegedűs Andrásnak írásban juttattuk el kérdéseinket, még várjuk a választ.)


gumihulladék hasznosító üzem, szerződés


gumihulladék hasznosító üzem, szerződés


Visszafizetik a 69 milliót

A második gumihasznosító üzem két cég megbízása ellenére sem készült el Tamásiban, igazából hozzá se láttak az építéshez. Még a földmunkákhoz sem, hiszen annak sincs semmi nyoma. Tapasztalataink megerősítették a Tam Bau ügyvezetőjének szavait, aki azt mondta: csak a betontároló készült el, semmi egyéb. Hasonlóképpen nyilatkozott kérdésünkre Majtán János, aki azóta ismét a cég ügyvezetője.

Két esemény jelzi igazán, hogy visszaélés történhetett és a beruházás fantomizálódott. Az egyik, hogy a támogató hatóság a szabálytalanságok miatt elállt a támogatástól, 69 millió forint lehívott támogatás visszafizetését rendelte el. Mint kiderült, az MGU újabb 120 millió forint lehívására készült – legalábbis erről tájékoztatta 2013 novemberében a többségi tulajdonost az MGU pályázati tanácsadója, valamint Hegedűs András. Az alapkezelő menedzsmentje ekkor szembesült azzal, hogy bár 2013 júniusban felszólította az ügyvezetőt, álljon el a projekttől, ennek az ellenkezője történt.

A másik árulkodó jel, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a VS.hu megkeresésére azt közölte: az ügyben a budapesti V.-XIII. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el 2014 januárjában, költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozást a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága végzi.

Az MGU-t nehéz helyzetbe hozta a pályázati bukta, havi részletekben kell visszafizetnie az elköltött 69 millió forintot az államnak. Ez a tartozás, illetve a bűnügyi nyomozás ténye egyébként nem került bele az MGU 100 százalékos üzletrészét eladásra kínáló hirdetésbe, amelyet az ERB Bank felszámolója tett közzé. Azt a pozíciójába visszahelyezett ügyvezető, Majtán János sem tudta megmondani, hogy a fiktív munkavégzésre kifizetett előleget, a 22 millió forintot ebből állták, vagy a 69 millión felül fizették ki.


Puch László

Puch László, az MGU korai alapítója, Vitézy üzlettársa az 1998-2002-es Fidesz-kormány idején.


Dicsőség és bukás

  • A Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. (MGU), elődjét többedmagával Puch László, az MSZP egykori pénztárnoka alapította 1990-ben. Akkor még konzervben utaztak, előbb Schenk és Társai majd MO-Konzerv Kft. néven. Puchhoz 1998-ban csatlakozott a kiváló fideszes kormányzati kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Vitézy Tamás.
  • Puch 2002-ben kiszállt, Vitézy a hozzá kapcsolódó UNI Kft. révén megőrizte befolyását. 2008-ban váltottak profilt, kezdetek hozzá a gumi-újrahasznosításhoz, 2010-től egy luxemburgi befektetési alap, Adriatiq FCP Fund szállt be a cégbe többségi tulajdonosként, 2014. szeptemberig az UNI Kft.-vele együtt tulajdonolták az MGU-t.
  • Vitézy 2008-tól 2013 márciusig az MGU egyszemélyes vezetője volt. Vitézyt Hegedűs András követte a cég élén átmeneti időre, 2013 június végéig.
  • Az MGU-ban beragadt az ÉRB Bank pénze is, amely 2014 szeptembertől az MGU egyszemélyes tulajdonosává vált, miután nem tudott hozzájutni 447 milliós hiteléhez, ebből 60 millió forint volt a lejárt tartozás.
  • A Buda-Cash-botrányban viszont idén összeomlott az ÉRB bank, amelynek felszámolója idén szeptember 19-én hirdette meg az MGU-t, a pályázat október 8-án zárult le. A cégért 355 millió forintot kértek, a legjobb ajánlat 178 millió forint volt.
  • Vitézy vállalkozásairól nem teremnek mostanában jó hírek. A VS.hu írta meg, hogy Gyurcsány Ferenc felszámoltatja budapesti ingyenes hetilapját, a Helyi Témát – amely azóta szintén megszűnt – gyártó Théma Nyomda Kft.-t. Vitézy horvát idegenforgalmi cégcsoportja szintén bedőlt. A legalább 14 milliárd forintos adósságot felhalmozott társaságra a magyar kormány vetett szemet, az ezzel kapcsolatos átvilágítás jelenleg is tart.