7,7 millió forintot kért a minisztérium a közérdekű adatokért cserébe

-

Sallai R. Benedeknek oldalanként tíz forintot számoltak fel a 770 ezer oldalas dokumentációért, amelyből kiderülhetne, hogyan osztott szét az állam több ezer hektár földet. Az LMP-s adatigénylése még így is olcsónak mondható.


Az RTL Klub Híradója arról számolt be hétfőn este, hogy Sallai R. Benedek közérdekű adatigényléséért a Földművelésügyi Minisztérium 7,7 millió forintot számolt fel. Sallai olyan dokumentumokat kért a tárcától, amelyekből kiderülhetne, hogyan osztott szét több ezer hektár állami tulajdonú földet az FM.Azonban az LMP-s képviselő még így is olcsón megúszta, a DK-tól például 20 milliót kért az NFM a trafikpályázatok anyagaiért. Az októbertől hatályos új információszabadságról szóló törvény alapján ráadásul nemcsak az anyag-, hanem a munkaerőköltséget is felszámolhatják az állami szervek, tehát még ennél is jobban megkérhetik az árát a nyilvánosságnak. Bitay Márton, az FM államtitkára a riportban elmondta, hogy Sallai esetében csak anyagköltséggel számoltak, ahogy a régebbi törvény előírja. Oldalanként 10 forintot számoltak fel, így lett a 770 ezer oldalas dokumentáció kiadásának költsége 7,7 millió forint.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a törvény értelmében sem kérhet pénzt az állam minden esetben, csak akkor, ha aránytalanul nagy munkaerő-ráfordítással jár az adatkérés teljesítése. Ha a kérelmező szerint nem jogszerűen állapították meg az összeget, a NAIH-hoz és bírósághoz is fordulhat jogorvoslatért.