6000 fiatal szerezhet ingyen kamionos jogosítványt

Fotó: VS.hu / Szigeti Katalin

-

A kormány átvállalja 6000 leendő kamionos C és E típusú, vagyis teherautóra és nehézpótkocsira szóló jogosítványához a képzési költséget, jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. 5 milliárd forint van rá, jelentkezni péntektől lehet.


A pénzt részben hazai, részben uniós forrásból biztosítják. Varga Mihály elmondta, hogy Wáberer György miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), valamint a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) felmérte a járművezető hiányt, és ebből kiderült, hogy a cégek 6 ezer nehézgépjármű-vezetőt tudnának azonnal alkalmazni. Ekkora hiány azért alakulhatott ki, mert sokan nem tudják kifizetni a jogosítvány megszerzésének költségeit, amelyek a két jogsinál mintegy 200 ezer forint.

A kormány vállalja a képzés költségét, a majdani munkaadók pedig a képzés idejére ösztöndíjat adhatnak a tanulóknak.

A képzésre jelentkezni péntektől lehet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, és ekkor derülnek ki a részletes feltételek is. A tanfolyamok szeptembertől indulnak.

A közúti áru- és személyszállítás a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát állítja elő, erről a területről évi 500 milliárd forint adó érkezik a költségvetésbe. A fejlett országokban a GDP 10-12 százalékát állítja elő ez az ágazat, mondta Varga Mihály, ami arra utal, hogy a szektor Magyarországon jelentős további fejlődés előtt áll. Az elmúlt 10 évben a közúti áru- és személyszállítás teljesítménye két és félszeresére nőtt, 11 700 áruszállító cég működik, amelyek több mint 62 ezer járművet üzemeltetnek.