60 rejtett sírhoz vezetett a kutatás az eltűnt diákok után Mexikóban

-

A 43 diákot a mexikói Guerrero államban hurcolták el tavaly szeptemberben. Azóta sem találták meg őket, de a kutatás alatt már 60 sírt és 129 holttestet fedeztek fel.


Az már korábban kiderült, mivel az elfogott bűnözők bevallották, hogy az eltűnt diákok közül legalább 17-et meggyilkoltak, de azt, hogy hova temették őket, illetve hogy hol vannak a többiek, azóta sem tudni. A diákokat a rendőrökkel történt egyik összecsapás után hurcolták el ismeretlenek.

Az AP hírügynökség szerint elképzelhető, hogy 60-nál is több sírt találtak a hatóságok, ugyanis csak azokról kaptak információt, ahol a keresésbe hivatásos tömegsír-szakértőket is bevontak. A megtalált 129 holttest közül még csak 16-ot sikerült azonosítani.

Mexikóban több mint 20 000 embert tartanak nyilván eltűntként. Guerrero állam a fő ópiumtermelő terület, egyben a drogkartellek között a csempész útvonalakért folyó harcok színtere. A hatóságok szerint nincs adat arra nézve, hogy az eltűnt diákoknak bármi közük lett volna a drogkereskedelemhez, de elrablóik feltehetően rivális bandának nézték őket.

Vasárnap, akárcsak minden hónap 26-án - a diákok szeptember 26-ikán tűntek el - a hivatalos eljárással elégedetlen szülők és néhány száz ember demonstrált Mexikó fővárosában.