6 fontos dolog, amit megmutatott az újpesti időközi

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Furcsa dolog történt vasárnap Újpesten: időközi választást nyert az MSZP, nem is kis arányban verve meg a kormánypárti jelöltet. Bár egy választásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, azért néhány dolgot érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban.


01

Nem kellenek a politikai celebek

A nagy fölénnyel nyertes MSZP-s jelölt, Horváth Imre az elődjével, Kiss Péterrel szemben az országos politikában egyáltalán nem ismert, ugyanakkor régóta önkormányzati politikusként dolgozik, és az elmúlt három önkormányzati választás mindegyikén hozta a saját körzetét. Most a választók úgy gondolták, hogy a Parlamentben is bizonyára megállja a helyét. Nagyjából ugyanezt mutatja, csak épp fordítva a Jobbik eredménye: Urbán Flórián válogatott labdarúgó ismertsége bizonyára nagyságrendekkel nagyobb, mint Horváthé, de nem politikus, és nem is hozta a várt rengeteg szavazatot.


02

Baj lehet, ha Orbán nem áll bele a kampányba

A Fidesz mintha meg sem próbálta volna megszerezni az újpesti mandátumot, legalábbis a kampány intenzitásából erre lehet következtetni. A kormánypártok nem vetették be a csodafegyvert: Orbán Viktor miniszterelnök nem látogatott el Újpestre, nem ajánlotta a választók figyelmébe Hollósi Antalt, pedig a korábbi kampányokban a pártelnök-kormányfő mindig megjelent azokon a helyeken, ahol úgy érezték, nem biztos a győzelem. Akár az országos hangulat, akár a lanyha kampány volt az oka, áprilishoz képest több mint tízezer fideszes szavazó maradt távol vasárnap az urnáktól. Ha a Fidesz kicsit jobban ráfekszik a választásra, és nyert volna, akkor plusz egy képviselővel meg is szilárdíthatta volna kétharmadát. Most továbbra is a határon táncolnak, ha a veszprémi időközin nyernek, marad az eredeti arány - ami azért szintén épphogy kétharmad. Bár áprilisban Kiss Péter szocialista politikus nyert egyéniben, a különbség közte és fideszes kihívója között nem volt túl magas, nagyjából 5 százalék. Az őszi önkormányzati választást viszont nagy fölénnyel nyerte a fideszes Wintermantel Zsolt. (Aki megtartotta pozícióját.)


03

Minden széria megszakad egyszer

Bár a Fidesz szóvivője, Tuzson Bence vasárnap este úgy reagált az időközi választás eredményére, hogy „a várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben”, ez nem teljesen igaz. A kormánypártok ebben az évben három választást nyertek meg nagy fölénnyel, és ez alapján még az alapvetően baloldalinak számító választókerületben is lehetett volna esélyük. Az MSZP pedig nem csak megőrizte az áprilisban elnyert mandátumot, de megtört egy régi átkot is: a szocialisták 1999-ben nyertek utoljára időközi országgyűlési választást (Molnár Albert, Székesfehérváron), azóta minden ilyen voksolást a fideszes jelölt nyert. A protesthangulatot sikeresen meglovagoló szocialisták számára biztató jel lehet az is, hogy ezúttal nem kényszerültek egyezkedésre (pontosabban a többi nem állt be Horváth mögé) a többi baloldali párttal (igaz, nem is indítottak ellenjelöltet), hanem saját sikerükként könyvelhetik az eredményt. Ráadásul az alacsony részvétel mellett Horváth Imre nagyobb arányban (40 helyett 50 százalékos eredménnyel) nyert, mint tavasszal Kiss Péter.


04

Ha valami történik, Gyurcsány rástartol

KGB-s kiképzés, az összefogásnak vége - ezen indokok miatt nem állt be sem a DK, sem az akkor még szövetségként működő Együtt-PM a szocialisták jelöltje mögé. Gyurcsányékat a kiképzés kevésbé zavarta, ők az általános mosolyszünet miatt döntöttek így, de ettől még tőlük sem jött pártlogó, vagy kampánysegítség. Viszont a pártelnök legalább a szombati kongresszuson arra buzdított, hogy szavazzanak Horváthra. Mindezek ellenére a DK adta ki az első gratuláló közleményt, választóiknak megköszönve a szavazást. Az Együtt és a PM is csöndben maradt Horváth győzelme után. Nem a választásokhoz tartozik, de mindezzel szinte egyidejűleg a netadós tüntetések kapcsán is arról beszélt Gyurcsány, hogy „nem marad más, mint az ellenállás megmutatása.” A Fidesz rögtön be is dobta, hogy Gyurcsány beismerte: a baloldal áll a tüntetések mögött.


05

Jobbik, LMP - minden marad a régiben

A Jobbik országosan talán a második helyen áll a közvélemény-kutatásokban (ez is csak akkor érvényes, ha a baloldali pártokat nem számítjuk egybe), de a fővárosban továbbra sem tudnak kiemelkedő eredményt elérni, sőt, annak ellenére visszaesett a támogatottságuk (a tavaszi választáson az újpesti választókerületben még 12,6 százalékot kapott a jelöltjük, vasárnap pedig 9,7-et), hogy egy helyi hírességet, a focista Urbán Flóriánt indították. Az LMP az országgyűlési és az EP-választáson is éppen hogy megugrotta az ötszázalékos bejutási küszöböt, de nem volt képes érdemben bővíteni a támogatói táborát. A vasárnapi időközi választás is azt mutatja, hogy a párt nagyjából ezen a szinten ragadt: 5,1 százalékos eredményük abból a szempontból siker, hogy nem süllyedtek a küszöb alá, de hosszú távon figyelmeztető is lehet, hiszen ezt az eredményt egy budapesti választókerületben érték el (ahol ráadásul áprilisban még 7,6 százalékot kaptak), vidéken ennél biztosan rosszabbul állnak.


06

Jobb lesz megszoknunk: a kamupártok mindig indulnak, de soha nem kapnak szavazatokat

Összesen 13-an szálltak versenybe vasárnap, és míg áprilisban csak pártok indítottak jelöltet, most több független is próbálkozott. Akkor senki sem ért el 2 százaléknál jobb eredményt, (ami azzal jár, hogy vissza kell fizetni az állami kampánytámogatást, legfeljebb egy millió forintot.) Most egyedül a Szociáldemokraták javítottak, akik Schmuck Andort indították. 656 szavazatot kapott, ez már elég a pénz megtartásához. Az összes többi független vagy kis párt jelöltje száznál kevesebb szavazatot kapott, a sereghajtó Samu Lászlóné lett, 6 szavazattal.